Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea au demonstrat, vineri, în prezenţa mai multor jurnalişti cum decurge o procedură de coronografie şi cateterism stâng, de diagnosticare. Intervenţia este des practicată de mai bine de un an de chirurgii spitalului, doar în 2011 fiind făcute 412 astfel de proceduri.

Pacienta căreia i-a fost făcută această intervenţie are 62 de ani şi prezenta simptome de angină instabilă. "Este vorba de o procedură standard de diagnostic, unde cu ajutorul angiografului se evidenţiază leziunile posibile pe arterele coronare. Se introduc catetere în inimă, în acest caz pe artera femurală, prin picior, şi se injectează o substanţă de contrast care permite filmarea clară a arterelor şi găsirea eventualelor leziuni", a explicat dr. Adrian Pop, unul dintre medicii care au efectuat intervenţia. Femeia era sub anestezie locală.

În cazul în care erau descoperite leziuni la nivelul arterelor coronare, medicii ar fi început procedura de implantare a unor stenturi (mici proteze) care ar fi dilatat vasul de sânge şi permis circularea sângelui. "Din fericire, pacienta nu are nicio leziune, aşadar simptomele sunt datorate altor cauze. Orice leziune pe arterele coronare înseamnă stop cardiac sau atac de cord", a spus dr. Vlad Babeş, după intervenţie.

Acesta a vorbit şi despre beneficiile acestei intervenţii cu ajutorul angiografului. "Primul avantaj este că pacienta nu a trebuit să se deplaseze la Cluj, Timişoara sau în străinătate pentru această intervenţie", a spus doctorul Babeş, care a precizat că la Spitalul Judeţean există patru medici specializaţi în procedurile cu angiograful.

Vineri, medicii Spitalului Judeţean au avut programate 7 intervenţii de implantare de stenturi pentru pacienţii deja diagnosticaţi cu leziuni pe arterele coronare. În 2010, au fost efectuate aproximativ 500 de astfel de proceduri, iar în 2011 numărul lor ajuns deja la 412. Costurile intervenţiilor de diagnosticare sunt suportate de Spitalul Judeţean, în timp ce implantarea de stenturi printr-o serie de programe naţionale ale Ministerului Sănătăţii.