Cei care vor trece pe la hipermarketul Real, din Calea Aradului, vor avea posibilitatea să li se măsoare, gratuit, tensiunea şi glicemia, de către un echipaj al SAJ. Totodată, doritorii vor învăţa şi tehnici de acordare a primului ajutor, pe un manechin.

"Este foarte important ca populaţia să ştie să acorde primul ajutor, pentru că astfel, viaţa unui om poate fi salvată până la sosirea unui echipaj specializat. Din păcate, când o persoană nu respiră, nu are puls, creierul este primul afectat, rămâne fără sânge, iar în 6 minute trebuie să faci ceva. După 6-8 minute se mai poate porni inima, prin resuscitare, dar degeaba, pentru că activitatea cerebrală încetează", explică dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă.

Acţiunea se derulează cu ocazia Campaniei de promovare 2%, în cadrul căreia orădenii sunt îndemnaţi să direcţioneze 2% din impozitul pe profit Asociaţiei "Pentru viaţă", Ambulanţa Bihor.

Emil Boţcău spune că, din banii strânşi, Ambulanţa va face achiziţii necesare, dar pe care din banii primiţi de la buget nu şi le permite, ca de pildă un incubator pentru nou-născuţi (pentru că cel din dotare este uzat), un manechin special (care recunoaşte inclusiv tratamentul administrat, se comportă aidoma unui bolnav, pe care angajaţii SAJ pot exersa tehnicile de resuscitare), dar şi stetoscoape electronice, pentru monitorizarea foarte atentă a unei gravide transportate cu ambulanţa.

Achiziţionarea mai multor ecografe portabile, care le-ar permite medicilor să detecteze din timp toate traumele suferite, se află de asemenea pe lista de priorităţi. "Cu ajutorul lor am putea determina dacă rănitul are o traumă la nivel hepatic, pancreatic, la nivelul inimii sau în plămâni, în doar 3 minute", spune Boţcău.

Campania se va derula până în data de 14 mai, deoarece 15 mai este ultima zi în care se pot depune declaraţiile de venit pe 2009.