Săptămâna aceasta, vineri şi sâmbătă, se va desfăşura primul tur al scrutinului pentru alegerea viitoarei conduceri a Colegiului Medicilor Bihor, urmând să fie votaţi cei 21 membri ai Consiliului Judeţean al organizaţiei, din rândurile cărora vor fi aleşi, ulterior, cinci membri ai Biroului Executiv (preşedinte, trei vicepreşedinţi şi secretarul general) pentru un mandat de patru ani.

Actuala conducere, al cărei mandat este la final, a fost aleasă în 2016, având-o ca preşedinte pe dr. Carmen Pantiş (medic primar ATI), vicepreşedinţi pe dr. Adrian Duşe (medic primar Chirurgie generală), dr. Ritli Ladislau (medic primar Pediatrie), dr. Şerban Bembea (medic primar ORL) şi secretar general pe dr. Eva Monica Vaida (medicină de familie).

La alegerea noii conduceri sunt aşteptaţi să participe 2.232 membri ai Colegiului Medicilor, din care 1.692 medici primari şi specialişti cu drept de liberă practică, 362 rezidenţi în diferite specialităţi, 13 medici cu competenţă limitată şi 165 medici fără drept de liberă practică.

Pe lângă faptul că are opt departamente de specialitate, în cadrul Colegiului Medicilor funcţionează şi o Comisie de Discplină (condusă de dr. Gabriel Mihalache, medic primar de medicină legală), care trebuie să soluţioneze plângerile de malpraxis.

Potrivit unei informări a actualei conduceri a Colegiului Medicilor Bihor, în ultimii patru ani Comisia de Disciplină a adoptat 50 de decizii, din care 39 pentru nesancţionarea medicilor reclamaţi, cinci dosare fiind respinse ca "tardiv introduse", alte două nefiind de competenţa Comisiei şi una neîndeplinind "condiţiile de legalitate".

Comisia de Disciplină a decis o singură mustrare, fără să detalieze despre cine și ce este vorba.

La alegerile pentru noul Consiliu Judeţean al Colegiului Medicilor Bihor şi-au anunţat candidaturile 40 de medici primari, specialişti şi rezidenţi, care vor concura pe cele 21 locuri din această structură de conducere.

Votarea va avea loc la sediul Colegiului Medicilor Bihor din strada Mărăşeşti nr. 19 de la ora 8 la ora 20, atât în 6, cât şi în 7 martie.

Dacă nu va fi cvorum (adică nu vor vota cel puţin două treimi din medicii cu drept de vot ), în perioada 18-19 martie 2020 se va desfaşura un al doilea tur de scrutin.