Toată "crema" lumii medicale orădene şi oameni politici s-a strâns vineri seară la restaurantul Coloseum, pentru a lua parte la cea de-a doua ediţie a Galei Sănătatea Ta, organizată de Camelia Păşcui, realizatoarea emisiunii cu acelaşi nume, de la Antena 1.

"Evenimentul s-a dorit a fi o recunoaştere a meritelor cadrelor medicale din Bihor şi a celor care au fost alături de mine de-a lungul timpului în emisiune. Ţinând cont şi că nu sunt atât de mari salariile, măcar o recunoaştere merită din partea noastră. În special rezidenţii, care trebuie stimulaţi şi încurajaţi să nu emigreze", a spus Camelia, care, asistată de subprefectul Adelina Coste, a împărţit diplome şi cupe unei părţi dintre invitaţi.

Arafat "live"

Început în jurul orei 20, evenimentul a strâns zeci de medici, psihologi, kinetoterapeuţi, specialişti în de la Antidrog sau pur şi simplu prieteni ai emisiunii.

Între cei care au primit diplome s-au numărat senatorul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, viceprimarul Rozalia Biro, subsecretarul de stat responsabil cu medicina de urgenţă Raed Arafat, minstrul Sănătăţii Ritli Ladislau şi dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD Bihor, ultimii trei neputând fi prezenţi la eveniment.

În cadrul galei, doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a avut o intervenţie "live", prin telefon, în care le-a transmis medicilor orădeni că au un loc special în inima lui pentru că "Bihorul a făcut multe pentru sistemul medical de urgenţă", Oradea fiind al doilea oraş, după Târgu Mureş, care a implementat sistemul SMURD.

Cseke, în top

Pe tot parcursul serii, cel mai lăudat oaspete a fost senatorul Cseke Attila, care, pe lângă faptul că a direcţionat fonduri importante către spitalele din Bihor, a fost cel care a reuşit descentralizarea spitalelor şi trecerea lor în subordinea administraţiilor locale, de la Ministerul Sănătăţii.

De altfel, fostul viceprimar Gheorghe Carp, actualmente manager al Spitalului Judeţean, a şi ţinut să sublinieze în discursul său că "dacă domnul Cseke ar fi fost în continuare la conducerea Ministerului Sănătăţii, nu ne-ar fi ajuns două seri să îi lăudăm reuşitele din sistemul medical". În plus, Carp a ţinut şi să puncteze că un mare merit în descentralizarea spitalelor l-a avut şi primarul Ilie Bolojan, care şi-a dat tot concursul pentru a susţine acest demers încă de pe când era prefect.

Doctor Tweety

Inedit a fost şi momentul în care nerurochirurgul Dumitru Mohan a primit la rândul său o distincţie. Mai în glumă, mai în serios, medicul, sosit la gală îmbrăcat în negru şi cu o cravată galbenă pe care era pictat simpaticul personaj din desene animate, Tweety, i-a spus lui Cseke să intervină pe lângă ministrul Ritli Ladislau ca să aducă mai repede un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară la Spitalul Judeţean.

Lui Carp. neurochirurgul i-a spus "să dea cezarului ce-i al cezarului", adică parcări la spital, că e jenant ca medicii să parcheze printre blocuri, iar pe medici i-a îndemnat să fie mai uniţi, pentru că anul acesta au avut momente în care au dat dovadă de dezbinare. Mohan l-a amintit şi pe senatorul liberal Cornel Popa, cunoscut pentru aportul adus sănătăţii orădene, ca de pildă un angiograf pentru Spitalul Judeţean.

Între participanţii la eveniment, s-au numărat şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie dr. Gheorghe Bumbu, şeful clinicii de Diabetologie, dr. Amorin Popa, conducătorul clinicii de Gastroenterologie, dr. Ciprian Brisc, ginecologul Petru Chitulea, coordonator al Maternităţii, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, şeful secţiei de Cardiologie II, Mircea Popescu, sau generalul Ioan Baş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, majoritatea primind de la organizatori diplome de recunoaştere a efortului depus pentru salvarea vieţilor omeneşti.

Oaspeţi mai inediţi au fost specialistul în parapsihologie Doru Pîrv, dar şi Bogdan Cuza, un om de afaceri stabilit în Germania, care spune că e strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pe parcursul galei, au avut loc şi prezentări de modă pentru toate femeile, nu doar pentru manechine, dar şi momente muzicale.