Spitalul Judeţean a încheiat două parteneriate cu clinici din Statele Unite ale Americii, una din Atlanta şi alta din Pensacola, în baza cărora medicii orădeni vor învăţa de la specialişti de peste Ocean cum să trateze urgenţele neurologice şi intervenţii de cardiologie şi endoscopie.

Medicii din Pensacola, Florida, vor instrui exclusiv cardiologii intervenţionişti. Cursul de aici va fi unul de 7 zile, din care 5 zile se vor ţine, câte 8 ore, cursuri teoretice, iar în 2 zile se vor face demonstraţii practice. La finalul cursului medicii orădeni vor da un examen. "5% din ei vor fi duşi în SUA, la un curs de 6 luni la Indianapolis, unde este cel mai mare centru de cardiologie intervenţională din Statele Unite", a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp. Aceştia vor semna şi un contract pe 5 ani cu spitalul orădean, ca să aplice ceea au învăţat într-un alt spital.

Cealaltă echipă de medici americani, din Atlanta, îi vor pregăti pe medicii orădeni în probleme de neurologie şi medicină de urgenţă. În Atlanta este cel mai mare aeroport din SUA, iar medicii de acolo sunt pregătiţi pentru orice intervenţie de urgenţă de amploare.

Toată instruirea făcută de americani nu va costa Spitalul Judeţean nimic, ambele parteneriate fiind facilitate de Biserica Baptistă. "Dar medicii nu sunt membri ai Bisericii Baptiste. Surprinzător, în SUA oamenii fac bine pentru oameni", a spus Carp.