Medicii români care au tratat bolnavi de coronavirus în Italia s-au întors sâmbătă în ţară aducând cu ei materiale medicale donate de Papa Francisc pentru spitalul din Suceava centrul epidemiei de coronavirus din România.

Potrivit Digi24, echipa formată din 15 medici şi asistenţi, din care fac parte inclusiv patru cadrele medicale din Bihor, a ajuns la Bucureşti cu o aeronavă a C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene şi a fost întâmpinată de premierul Ludovic Orban şi de secretarul de stat Raed Arafat.

"Am ţinut în mod special să fiu prezent aici la revenirea în ţară a formidabilei echipe de medici, asistente care în mod voluntar au lucrat în Italia o perioadă de 17 zile şi prin solidaritate au fost alături de cadrele medicale din Italia şi de pacienţii italieni în bătălia contra COVID-19. Le transmit respectul, aprecierea mea şi le mulţumesc enorm pentru faptul că au transmis o imagine extrem de frumoasă despre România, nu numai în Italia, ci la nivel european", a declarat premierul Ludovic Orban.

Medicii şi asistenţii români au lucrat în perioada 7 - 24 aprilie cot la cot cu colegii italieni într-un spital din Lombardia pentru a ajuta la salvarea vieţilor pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi s-au întors acasă sănătoşi.

În semn de recunoştinţă pentru gestul românilor, Papa Francisc a donat pe 23 aprilie spitalului din Suceava, centrul epidemiei de coronavirus din România, cinci ventilatoare pulmonare, din care două de ultimă generaţie, 200 de combinezoane, 900 de măşti FFP2 şi 5.000 de măşti sanitare.