Atât Penitenciarul Oradea, cât și reprezentanții inițiativei Caravana cu Medici Bihor au transmis că, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei campanii naționale, aproape jumătate dintre deținuții din Oradea au fost testați pentru diagnosticarea hepatitelor virale B și C. 

Potrivit unui comunicat transmis luni de comisarul Adina Bîrda, purtător de cuvânt al Penitenciarului Oradea, activitatea a avut loc în cadrul campaniei naționale „Liber de hepatită”, „una dintre cele mai mari campanii de testare gratuită, pentru depistarea infecției cu virusul C și B hepatitic (VHC/VHB), în cadrul unităților penitenciare din România”. 

Testarea a fost făcută de o echipă formată din medici și asistenți medicali de la Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj Napoca, cărora li s-au alăturat reprezentanți implicați în proiectul Caravana cu Medici Bihor.

„Pentru operativitate, personalul medical participant s-a organizat în două echipe, pentru a efectua, simultan, testări în ambele pavilioane de detenție ale Penitenciarului Oradea, reușind într-o singură zi să recolteze un număr de 240 de probe, la un efectiv total de 586 persoane private de libertate”, a precizat Adina Bîrda. 

În informarea trimisă de aceasta nu se specifică însă câte dintre probe au fost pozitive. În schimb, reprezentanții Caravanei cu Medici Bihor au trimis la rândul lor un comunicat privind această activitate, în care au precizat că a fost „pozitivat un număr considerabil” din probele prelucrate. 

Scopul campaniei este depistarea timpurie a infecției virale cu hepatita B și C pentru asigurarea tratamentului antiviral adecvat. Rata de vindecare a infecției cu VHC la pacienții care beneficiază de tratament antiviral, administrat la timp, este de peste 98%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!