De anul viitor, personalul medical al Spitalului Judeţean din Oradea va fi plătit diferenţiat, în funcţie de cât şi cum lucreză.

Managerul Gheorghe Carp a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că Spitalul bihorean a fost inclus de Ministerul Sănătăţii printre cele 10 spitale din ţară în care se va implementa, de la 1 ianuarie 2014, programul pilot pentru remunerarea diferenţiată a personalului medical.

"Acestă includere o considerăm ca o recunoaştere din partea Ministerului Sănătăţii vizavi de Spitalul Judeţean, care niciodată nu s-a eschivat de la a fi cobai, pentru că numai prin astfel de măsuri se va putea stopa exodul în străinătate al medicilor şi al cadrelor medicale bine-pregătite. Ne va ajuta să scăpăm de cei care nu sunt performanţi, pentru că dacă un doctor va lua zero lei pentru activitatea lui, nu va mai lucra la noi. Iar cei care într-adevăr aduc prestigiu şi au competenţă ridicată vor fi mult mai bine remuneraţi", a declarat Carp.

Cum anume se va face salarizarea diferenţiată se va şti abia săptămâna viitoare, când Ministerul va publica pe site-ul propriu proiectul de lege. Potrivit managerului orădean, în mod cert criteriile vor fi performanţa, competenţa şi disponibilitatea la efort.

Conform lui Carp, această măsură e menită să schimbe situaţia actuală în care spitalele din România nu au medici, iar în străinătate sunt unităţi spitaliceşti unde se vorbeşte mai mult româneşte. Aşa că programul pilot va fi dublat probabil şi de o măsură de constrângere a studenţilor de la Medicină să rămână în ţară.

"Probabil că şi legiuitorul va lua nişte măsuri ca cel care este pregătit în România 5 ani la o facultate fără taxă să nu poată pleca aşa cum îi tună. Dar cel mai bine îi convingi pe oameni dacă îi recompensezi în funcţie de perfomanţă şi cu sume corespunzătoare pregătirii şi strădaniei lor", a încheiat Carp.