Protestul celor aproximativ 40 de absolvenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea este unul spontan şi se afiliează mişcării de protest a altor studenţi din centru universitare româneşti.

"Protestăm faţă de Ministerul Sănătăţii, pentru că noi am promovat examenul de rezidenţiat şi nu avem locuri de muncă. În Oradea, sunt aproximativ 100 de medicinişti în situaţia asta", a declarat, marţi, pentru eBihoreanul.ro, Claudia Mudura, una dintre protestatare. Acesta susţine că e deranjată şi de faptul că paramedicii, după şase săptămâni de curs, au dreptul să lucreze. "Noi, după cinci ani, n-avem niciun drept".

Absolvenţii spun că îi nemulţumeşte faptul că, pe lângă că nu au dreptul la liberă practică, anul viitor vor fi obligaţi să susţină, din nou, examenul de rezidenţiat. "Suntem singurii studenţi licenţiaţi din România care nu avem drept de practică", a spus Daniela Erdei.

Mediciniştii spun că data de 1 decembrie a fost aleasă intenţionat. "Să ne exprimăm şi noi mândria că suntem români", a spus, pe un ton ironic, unul dintre protestatari.

Tinerii nu scandează niciun fel de mesaj şi nici nu poartă pancarte. "Pentru că e un protest spontan, stăm cuminţi aici, în faţa Primăriei, poate ne vede cineva şi pe noi şi ne întreabă de ce suntem supăraţi", a spus Claudia Mudura.

Examenul de rezidenţiat a avut loc pe 15 noiembrie, iar repartiţia s-a făcut în data de 28 şi 29 noiembrie. În total, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 2.985 de posturi, iar candidaţii în întreaga ţară au fost peste 5.000.