Din 420 de cadre didactice, câte are Facultatea de Medicină şi Farmacie, doar 47 au participat joi la dezbaterea cu cei şase candidaţi la funcţia de rector al Universităţii orădene, adică Constantin Bungău, Mircea Chiriac, Gheorghe Ionescu, Alexandru Ilieş, Ioan Horga şi Ioan Felea.

De la eveniment a lipsit inclusiv decanul FMF, Gheorghe Bumbu, scuzat de fostul prodecan Gheorghe Mermeze, care şi-a luat rolul de gazdă, că e la un simpozion la Timişoara. În schimb, printre cei prezenţi s-a numărat directorul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

După ce candidaţii şi-au prezentat, succint, programul managerial, fiecare încercând să puncteze ce va face pentru FMF, a venit rândul mediciniştilor să ia cuvântul şi să pună întrebări candidaţilor. Numai că, dacă la celelalte dezbateri universitarii au avut mai multe curiozităţi, mediciniştii au adresat, în total, doar trei întrebări generale, adică la care să răspundă toţi candidaţii, şi una particulară, pentru un anume candidat. Conform regulamentului, din cele trei întrebări generale s-au extras două la care cei şase pretendenţi au trebuit să dea un răspuns.

Astfel, Vasile Iovan a fost cel care i-a întrebat pe candidaţi despre o problemă specifică FMF: cum vor integra învăţământul medical în clinicile din Oradea, în condiţiile în care Universitatea nici măcar n-a amenajat amfiteatru pentru activităţile didactice în spitale. Întrebarea i-a cam pus în dificultate pe candidaţi, întrucât aceştia, după cum au şi recunoscut aproape toţi, nu cunosc prea bine problemele specifice ale FMF.

Iar răspunsurile au fost pe măsură: Bungău a spus că trebuie elaborată o procedură între clinici şi facultate, Chiriac că rectorul poate oferi sprijin, dar colaborarea trebuie să fie directă între FMF şi clinici, iar Ionescu că va numi un prorector din partea FMF, tocmai ca să afle la timp problemele. Ilieş a spus că trebuie căutată cauza acestei probleme, Horga că e nevoie de o colaborare între rector, facultate şi autorităţile locale, iar Felea că e nevoie de proiecte cu finanţare externă.

Cea de-a doua întrebare, ridicată de medicul legist Narcis Vîlceanu, a vizat cifra de şcolarizare, pe care mediciniştii o vor mai mare chiar de la admiterea din această vară. Candidaţii au fost chestionaţi ce vor face pentru a creşte această cifră urgent.

Bungău a spus că singura soluţie acum ar fi o evaluare favorabilă ARACIS la specializarea Medicină în limba engleză, Chiriac a recunoscut că nu crede că poate face ceva pentru a creşte această cifră până la admiterea din iulie, în timp ce Ionescu a zis că pe termen scurt ar miza pe ARACIS, iar pe termen mediu pe introducerea de programe de masterat la FMF.

Ilieş ar miza pe creşterea numărului de locuri bugetate oferite de stat, iar Horga pe o evaluare ARACIS, care să producă efecte însă abia anul viitor. Ioan Felea a răspuns că soluţia e clasificarea Universităţii pe un nivel mai bun, astfel încât să primească o finanţare mai mare.

La partea dedicată unui candidat anume, doar lui Horga i s-a pus o întrebare de către psihiatrul Gavril Cornuţiu. Precizând că FMF ar fi vrut, în trecut, să se rupă de Universitate, medicul a întrebat care va fi gradul de autonomie al facultăţii. "Decanii vor avea rol de prorectori delegaţi", a spus Horga, precizând totodată că va milita pentru un decan al FMF care să stea ca un egal în faţa rectorilor universităţilor de medicină din ţară.