În premieră în România, candidaţii examenului de rezidenţiat, atât absolvenţii de la Medicină generală, cât şi cei de la Medicină dentară, pot să-şi testeze cunoştinţele în cadrul unui examen simulat organizat de Societatea Studenţească de Chirurgie din România în parteneriat cu Universitatea din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea.

Simularea va avea loc în toată ţara pe data de 16 octombrie de la ora 9.30, orădenii susţinând proba în aula Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea. Candidaţii se pot înscrie până pe 7 octombrie pe site-ul http://rezidentiat.sscr.ro, iar costul participării la simulare este de 20 de lei.

"Examenul va consta în 200 de subiecte grilă, dintre care 50 tip complement simplu şi 150 tip complement multiplu. Grilele vor conţine întrebări originale, aprobate de autorităţi ştiinţifice, pentru a se asigura o evaluare cât mai corectă a cunoştintelor participanţilor", se arată într-un comunicat de presă remis de organizatori.

Simularea va fi cât se poate de veridică: la ora 8.30 se va intra în săli, iar de la ora 13.30 va începe corectarea lucrărilor ca la examenul efectiv, cu un soft specializat. Potrivit organizatorilor, la ora 14.40 un invitat special va vorbi cu absolvenţii despre examen. Inclusiv repartiţia pe specialităţi va fi simulată, în aceeaşi zi de la ora 15.30.

Scopul simulării naţionale este de a-i ajuta pe candidaţi să identifice ariile în care mai au nevoie de pregătire, dat fiind că examenul real de rezidenţiat va avea loc pe data de 21 noiembrie.