Medicul beiuşean Sorin Ianceu, care făcea parte din echipa de prelevare de organe ce venea la Oradea, a fost externat, luni, fix la două săptămâni de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni.

Acesta a fost scos pe targă din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca şi urcat într-o ambulanţă care l-a adus la Oradea, unde îl aşteptau cei doi copii, alături de alţi membri ai familiei.

Într-un interviu desfăşurat luni seară la Digi24 Oradea, chirurgul a descris împrejurările accidentului şi scenele de după, povestind că stătea fix în spatele pilotului Adrian Iovan. "S-au precipitat lucrurile în momentul în care am intrat într-o zonă cu ceaţă. Din ce am mai citit, probabil era o zonă cu risc de givrare, moment în care avionul a început să piardă altitudine. Am simţit ce se întâmplă în momentul în care pilotul făcea manevre repetate de degivrare, adică tura motoarele ca să scape de gheaţă şi să dezgheţe aripile. Se auzeau bucăţile de gheaţă cum zboară de pe elice", a spus Ianceu.

Doctorul a precizat că telefoanele sale au fost distruse în momentul impactului, însă a comunicat cu cei de la 112 de pe telefonului colegului Radu Zamfir, descriind exact poziţia avionului:

"Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliş pe drumul 1R, la jumătatea distanţei, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbuşiţi. Ştiam localităţile între care s-a prăbuşit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente, nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu ştiu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe şi în funcţie de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj", a arătat Ianceu.

În ciuda condiţiilor vitrege de salvare, medicul a precziat între altele că nici el şi nici colegii săi nu se consideră victime.

"Nu suntem victime, am fost doar martori ai accidentului", a arătat el, adăugând ulterior: "Vom purta vie în suflet amintirea celor pierduţi. Suntem cei care, până la urma urmei, o viaţă întreagă de acum încolo o să trăim în suflet cu amintirea neputinţei în faţa morţii, pentru că eram 4 medici neputincioşi în faţa morţii Aurei", a mai precizat acesta, cu trimitere la studenta decedată.

Întrebat de moderator dacă el consideră că, prin avionul care li s-a alocat pentru a veni la Oradea, serviciul de transplant a fost neglijat, acesta a răspuns că nu poate să spună acest fapt, însă în opinia sa, pilotul Adrian Iovan a fost un erou.

"Au fost condiţii nefavorabile, din nefericire nici avionul nu a fost cel mai performant ca să ne ajute în acele condiţii nefavorabile, dar pot să vă spun că pilotul Adrian Iovan, până în ultima secundă s-a luptat ca să ne salveze pe toţi şi a făcut tot ce a putut. Şi pentru mine el rămâne un erou", a mai spus Ianceu la Digi24 Oradea.

Medicul, care a fost operat la gleznă, a mai apreciat că recuperarea sa va dura aproximativ o lună, "pentru că şi fractura de coloană vertebrală şi cea deschisă de peroneu necesită încă patru săptămâni de imobilizare", după care se va întoarce în sala de operaţie.

După cum se ştie, accidentul s-a petrecut luni, 20 ianuarie, iar în urma lui, pilotul Adrian Iovan şi o studentă, Aura Ion, au decedat. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.