Medicul Mircea Beuran, fostul şef al secţiei de Chirurgie de la Spitalul Floreasca, ajuns recent în atenția publică după ce în timpul unei operaţii în secția sa o pacientă bolnavă de cancer a luat foc şi ulterior a murit, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru DNA pentru luare de mită. Doctorul ar fi luat 10.000 de euro ca să scoată la concurs un post.

Decizia DNA vine la finalul unei zile în care au fost făcute percheziţii atât la domiciliul lui Beuran, cât şi la Spitalul Floreasca, unde medicul profesează, acesta fiind audiat timp de 8 ore.

Denunțat de mituitor

Conform unui comunicat transmis joi seară, Beuran este acuzat în calitate de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, şef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat şi profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.

"În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calităţile menţionate mai sus, a acceptat şi primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din Bucureşti (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât şi pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către martor. Până în prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs", se explică în documentul DNA.

Reţinut pentru 24 de ore, Beuran va fi prezentat în cursul zilei de vineri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"Precizăm că, prezentul dosar s-a constituit ca urmare a sesizării depuse de persoana care a remis banii menţionaţi mai sus, cu titlu de mită", mai arată DNA.

Medicul politicienilor

Mircea Beuran a condus secţia de chirurgie a Spitalului Floreasca până în luna ianuarie, însă a fost eliberat de la şefia secţiei după apariţia scandalului în care o pacientă a fost arsă în operaţie şi a murit. Digi24 spune despre el că era "chirurgul politicienilor de calibru înalt, ajuns în liga mare a politicii", cu trimitere ascensiunea fulminantă din ultimii 20 de ani.

G4media.ro amintește că Beuran a fost ministru al Sănătății în guvernul Năstase pentru o scurtă perioadă, pentru că și-a dat demisia în urma primului scandal de plagiat al unei persoane publice. Beuran a fost medicul personal al lui Ion Iliescu în ultimul mandat de președinte al acestuia. El a condus Secția de chirurgie de la Spitalul Floreasca timp de 20 de ani. 

Raportul Spitalului de Urgență, realizat după decesul femeii arse în timpul unei operații, arată că ”incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie”, iar ”Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției”.

La finalul lunii ianuarie, Mircea Beuran a pierdut alegerile pentru un nou mandat de președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, în fața lui Dragoș Vinereanu.

Potrivit ultimel declarații de avere depuse de către Mircea Beuran la Spitalul Floreasca în iunie 2019, chirurgul deține o casă la Ciolpani de 364 metri pătrați, două mașini - un Audi A6 și o Skoda Octavia -, precum și obiecte de artă și de cult de circa 40.000 de euro. Banii pe care îi are în conturi se ridică la peste 300.000 de lei.

UPDATE:

Tribunalul București a decis, vineri, că nu se impune arestarea preventivă a lui Beuran, dispunând plasarea lui în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București. "Vă rog să mă lăsați să mă odihnesc și o să stăm de vorbă", le-a spus Beuran jurnaliștilor la ieșirea din arestul Poliției Capitalei.