Pe lângă delapidare, medicul clujean Mihai Lucan este anchetat şi pentru tentativă de omor, după ce, în 2016, ar fi încercat să secţioneze intenţionat artera unui pacient, pentru a-i face rău unui coleg.

El s-a prezentat, luni, chiar în prima zi a noului an, la Secţia 17 Poliţie din Capitală, în cadrul măsurii controlului judiciar dispusă de instanţă, şi a declarat că cei 5.000 de euro găsiţi asupra sa la momentul audierii, şi pe care presa scria că i-a scăpat chiar în faţa procurorului, îi avea într-un rucsac, pe care l-a predat anchetatorilor.

„Era firesc”

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, celebrul urolog spune că nu ţinea cei 5.000 de euro în buzunar, aşa cum s-a vehiculat, ci erau într-un rucsac. "Cum să ţin 5.000 de euro în buzunar? Erau (n.r. – banii) într-un rucsac, pe care l-am predat procurorilor", a declarat medicul Mihai Lucan.

Mai mult, medicul a lăsat să se înţeleagă faptul că este firesc să deţină o asemenea sumă de bani, ţinând cont de serviciile pe care le-a prestat.

"Până la vârsta de 70 de ani am făcut peste 75.000 de operaţii şi am o clinică privată", a mai declarat Lucan.

Mediafax notează şi că, în ceea ce priveşte acuzaţiile de tentativă de omor care i se aduc, fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost ironic, luni dimineaţă: "Să mă anunţaţi când o să-l omor şi pe Papă, că în rest nu ştiu ce am făcut. (…) Fantastic, la fiecare transplant tai câte o arteră renală, înseamnă că la fiecare transplant am făcut o tentativă de omor".

Acesta a spus că anchetatorii care cercetează tentativa de omor nu au experienţă în domeniu.

"Şi de ce trebuie să fie toate făcute de mine? Pentru că transplantul ăsta nu l-am făcut eu. L-a făcut doctorul Suciu, care m-a reclamat. (…) Mai mult decât atât, acesta era primul transplant făcut de acest doctor. S-a speriat, cred, în operaţie. O fi văzut ceva care nu era obişnuit. Era primul transplant pe care l-a făcut. L-am învăţat, vă daţi seama, dar nu toţi pot să înveţe", a mai spus Mihai Lucan, subliniind că va veni şi vremea când va spune public partea sa de adevăr.

Scene de film

Mihai Lucan a fost reţinut în 21 decembrie, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar, el fiind acuzat de delapidarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Conform Mediafax, în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reţinut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conţinea date despre persoane din sistemul judiciar. Din cercetări ar fi reieşit că doctorul i-ar fi cerut avocatei sale să facă un cerc protector în jurul lui. După ce procurorii au emis ordonanţa de reţinere pe numele medicului Mihai Lucan, au efectuat percheziţia corporală, asupra doctorului fiind găsit un jurnal şi suma de 5.000 euro.

Surse din anchetă declarau, la vremea respectivă, pentru Pro TV, că, de fapt, medicului i-au căzut 5.000 de euro din buzunar chiar la ieşirea din biroul procurorului care l-a audiat. "Joi seară, în timp ce medicul Mihai Lucan era scos din biroul procurorului, pentru a fi dus în arest, i-ar fi cazut din buzunar 5.000 de euro", au declarat surse din cadrul anchetei pentru Pro TV.

Un alt detaliu interesant este că, în timpul percheziţiilor de la casa medicului din Cluj, ginerele său a încercat să sară gardul cu sume importante de bani şi bijuterii, fiind întors din drum de un polițist mascat. "La un moment dat, ginerele lui Lucan ar fi încercat să fugă din casă cu un rucsac plin cu ceasuri foarte scumpe şi ar fi ascuns 10.000 euro în rezervorul maşinii. Când ar fi vrut să sară gardul, a fost prins de un ofiţer DIAS", au mai spus surse judiciare pentru Pro TV. 

Tentativă cu premeditare

Potrivit Mediafax, procurorii DIICOT au început, însă, și urmărirea penală "in rem" pentru tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce medicul Mihai Lucan ar fi încercat să secţioneze intenţionat artera unui pacient, pentru a-i face rău unui coleg.

Incidentul s-ar fi petrecut în lună martie a anului trecut, când Lucan a insistat să facă parte din echipa medicală a unui transplant efectuat la Institutul Renal din Cluj Napoca, deşi nu mai făcuse de multă vreme această procedură. Urologul ar fi fost cel care s-a ocupat de prepararea grefei renale, adică pregătirea rinichiului prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Procurorii spun că:

"Inculpatul LUCAN MIHAI a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale într-o zonă care nu era vizibilă după care l-a pus la dispoziţia membrilor echipei de chirurgi (...) părăsind la scurt timp sediul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal", au arătat procurorii DIICOT.

Medicii din echipă nu au văzut ce făcuse Lucan şi în timpul implantării rinochiului a avut loc o hemoragie.

"O hemoragie la artera renală poate duce şi la decesul pacientului. Credem că a fost o acţiune premeditată, era deja într-un conflict cu doctorul", a precizat dr Silviu Moga, manager institutul de urologie şi transplant renal Cluj.