Medicul orădean Dan Stamatiu, care și-a executat fosta amantă și pe soțul acesteia în Ungaria, a fost condamnat în România, în primă instanţă, la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare, pentru contrabandă calificată cu arme și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. 

Hotărârea Judecătoriei Cluj Napoca datează din 17 februarie a.c., dar a fost semnalată abia acum de unele siteuri locale. Sentinţa putea fi atacată cu apel, atât de procuror cât şi de inculpat, dar pe portalul instanţelor nu există date cu privire la exercitarea vreunei căi de atac.

Stamatiu a fost reţinut toamna trecută la Cluj, după ce fugise din Ungaria. Acuzaţia de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor a fost formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca încă din 1 septembrie după ce, poliţiştii care îl căutau pentru crima comisă în Ungaria, l-au prins pe o stradă din Cluj, având asupra lui un pistol încărcat, ascuns sub cămaşă.

Arma, care este una letală, era deţinută de Stamatiu fără autorizaţie şi este cea cu care, doar cu o zi mai devreme, medicul şi-a ucis victima în localitatea Nyiregyhaza şi l-a rănit grav pe soţul acesteia.

Solicitarea de predare a medicului către autoritătile maghiare a fost aprobată doar după executarea pedepsei privind deţinerea armei. Abia după ce aceasta va fi ispăşită, Stamatiu va fi extrădat în Ungaria, unde va fi cercetat și judecat pentru omor și tentativă de omor.

Stamatiu a cerut să nu fie predat în Ungaria, dorind să fie judecat pentru crimă în ţară şi a solicitat în repetate rânduri eliberarea din arestul preventiv, motivând cu condiţiile nedemne din închisoare. Pe parcursul procesului medicul a avut poziţii oscilante, trecând de la recunoaşterea acuzaţiilor, la refuzul de a fi judecat în procedura simplificată.

Dan Stamatiu a ajuns celebru, după ce, în cursul lunii septembrie 2016, și-a împușcat amanta în cap. În plus, Stamatiu a tras și spre soțul femeii, rânindu-l în zona capului.

Medicul era stabilit la Nyiregyhaza, Ungaria, de mai bine de 28 de ani. În orașul maghiar, Stamatiu a avut o aventură cu Valeria Leventy, mamă a doi copii gemeni. Ulterior, susțin procurorii maghiari, femeia s-a întors la familia ei, fapt ce l-a făcut pe medicul Stamatiu să comită faptele pe care le-a comis.

Autoritățile judiciare maghiare susțin că medicul Dan Stamatiu a cumpărat un pistol de pe piaţa neagră, după care a mers la locuința familiei Leventy, iar de la geamul bucătăriei a tras asupra celor doi soți care erau la masă. De față erau și copiii lor, în vârstă de șapte ani.

Femeia a murit pe loc, în timp ce soțul acesteia a fost transportat la spital în stare gravă. Acesta a reușit să le spună polițiștior cine este criminalul. Martorii tragediei relatau că unul dintre cei doi băieți a fugit pe stradă, plin de sânge, și a strigat după ajutorul vecinilor.

Citiţi amănuntele sângeroasei crime comise de medicul orădean în articolul: "Doctorul ucigaş"