Medicul Virgil Musta, devenit cunoscut în România după izbucnirea pandemiei datorită activității sale ca medic - șef de secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, precum și datorită intervențiilor sale televizate pe tema Covid19, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție. 

Plătite de stat, muncă în privat

Procurorii DNA îl acuză că s-a folosit de trei asistente medicale angajate la spitalul public din Timișoara pentru a lucra la clinica sa privată, unde, vreme de câteva luni, în fiecare dimineață (între orele 7 și 10), ar fi preluat probe pentru efectuarea de teste Covid de tip PCR. 

„În perioada 21 iulie - 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara”, se arată într-un comunicat de presă trimis marți de DNA. 

Concret, cele trei femei prestau pentru o firmă medicală privată, în tot acest timp fiind plătite din bani publici, arată DNA. 

Foloase necuvenite

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”, se mai precizează în comunicat. 

Conform procurorilor, s-ar fi generat un prejudiciu de 12.713 lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, „societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”. 

Chiar și așa, a transmis DNA, Spitalul dr. Victor Babeș a ales să nu se constituie parte civilă în cauză. 

Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 12.173 de lei dintr-un cont bancar deținut de Musta. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș. 

Afaceri de familie

Publicația Libertatea a dezvăluit în toamna anului 2020 că spitalul Victor Babeș are un contract cu firma în care asociat este chiar Musta, Profilaxis SRL.

Potrivit ziarului, timișorenii cumpărau teste Covid la clinica privată a familiei doctorului Musta, iar spitalul public le prelucra, clinica neavând nici oamenii și nici aparatura PCR necesară. Din 300 de lei pe fiecare test COVID, clinica doctorului Musta lua 83%, iar spitalul public care le prelucra, 17%. 

Abuz în serviciu

În dosarul DNA, Virgil Filaret Musta a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de „instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. 

În același dosar, Diana Luminița Manolescu, director medical al spitalului, și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, au fost trimise în judecată pentru „abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”.

Cele două „și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit, iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente”.

În fine, Dana Mihaela Paica, medic la clinica privată a lui Musta, a fost la rându-i trimisă în judecată pentru instigare la abuz în serviciu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!