Românii se confruntă cu un nivel record al nivelului inflaţiei care în luna decembrie a anului trecut a ajuns la 8,2%.

Inflaţie de 8,2%

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor s-au majorat cu 10,73%, cele ale alimentelor cu 6,69% iar cele ale serviciilor cu 4,49%.

"Preţurile de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 a crescut cu 0,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020 este de 8,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%", a transmis INS, vineri, potrivit Digi 24.

Atentat la coşul zilnic

De pildă, preţul unul kilogram de cartofi s-a majorat în ultimul an cu circa 25%, în vreme ce litrul de ulei s-a scumpit cu circa 30%.

"Problema cea mai mare este că inflaţia afectează în mod diferit persoane diferite. Cei care au salariile cele mai mici, ei sunt afectaţi mult mai puternic pentru că coşul lor de consum nu e coşul mediu pe care îl calculează INS", a declarat pentru Digi 24 analistul financiar Dragoş Cabat.

A fost doar primul val...

După cum bihorenii au simţit deja în facturi, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în domeniul energiei.

Evidenţele INS arată că, faţă de decembrie 2020, luna trecută preţul energiei termice a crescut cu 14,27%, energia electrică cu 14,92%, iar gazele naturale cu 51,57%.

Specialiştii se aşteaptă ca scumpirea energiei să se reflecte în preţurile produselor în valuri succesive de-a lungul acestui an, în condiţiile în care la sfârşitul lunii martie va expira plafonarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat presei centrale că BNR va încerca să limiteze evoluţiile inflaţioniste prin majorarea dobânzii de politică monetară şi să tempereze creşterea de preţuri la celelalte componente, dat fiind că peste 70% din componenta indicelui de inflaţie are la bază creşterile de preţuri ale energiei.

România se confruntă cu cea mai mare presiune inflaţionistă din ultimul deceniu. Fenomenul se manifestă la nivel mondial. În SUA, de exemplu, inflaţia a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani.