În programul obișnuit al Filarmonicii Oradea, melomanii pot audia joi, de la ora 19, Missa nr. 4 (compoziție pentru cor și soliști care se cântă în bisericile romano-catolice în cadrul liturghiei) și Cantico di Frate Sole, de Orbán György, precum și Simfonia nr. 49 în fa minor „La Passione”, de Joseph Haydn.

Concertul vocal-simfonic va fi condus de Jankó Zsolt, dirijorul orchestrei, și de Kocsis-Holper Zoltán, dirijorul corului orădean, care va colabora cu Corul Kodály din Debrețin.

Gebe-Fügi Renáta va fi soprana serii, iar partea solo a copiilor va fi interpretată de Radu Maria și Sav Melissa.

Simfonia nr. 49 în fa minor „La Passione” de Joseph Haydn a fost scrisă în anul 1768, iar titlul poate reprezenta natura lucrării, profundă și chiar tragică, dar și caracterul religios.

Lucrările Cantico di Frate Sole și Missa Quarta fac parte din creația compozitorului Orbán György. Acesta s-a născut la Târgu-Mureș la data de 12 iulie 1947 și a studiat Compoziția la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, avându-i ca profesori pe Sigismund Toduță și Max Eisikovits.

După finalizarea studiilor, a predat în cadrul aceleiași instituții, până în anul 1979, când s-a stabilit în Ungaria. Timp de un sfert de veac, Orbán György a predat teoria muzicii și compoziția la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. Creația sa cuprinde lucrări scenice, lucrări simfonice, vocal-simfonice și camerale, muzică corală și muzică de film.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Renáta Gebe-Fügi este violonistă în orchestra simfonică al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și solistă vocală (soprană) liber profesionistă. Repertoriul vocal simfonic este unul bogat și artista are în palmares numeroase premii la concursuri importante de profil.

Fondat în 1955, Corul Kodály este unul dintre cele mai mari coruri simfonice din Ungaria, condus în prezent de Zoltán Kocsis-Holper. Ansamblul a primit numeroase premii de prestigiu, inclusiv Premiul Bartók-Pásztory și Premiul Patrimoniului Maghiar.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la sediul instituției și online, pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!