Peste 200 de membrii ai Congregaţiei Don Orione au sărbătorit vineri seara 20 de ani de există a călugărilor orionini în Oradea.

Oraşul de pe Crişul Repede a fost primul din România în care, în anul 1991, a fost înfiinţată o congregaţie orioninină. Aceasta şi-a căpătat numele după preotul italian Luigi Orione (1872-1940), recunoscut pentru actele lui de binefacere.

Vineri după-amiază, în sala de sport a Liceului Don Orione s-au adunat atât elevi, cât şi părinţi, alţi membri ai congregaţiei, dar şi preoţi din Iaşi şi Bucureşti, care au asistat la prezentarea activităţii congregaţiei la nivel internaţional, dar şi local.

Pe lângă acestea, membrii corului congregaţiei, dar şi elevi mai mici şi mai mari ai liceului au pus în scenă un spectacol cu cântece şi scenete. Primii au fost bobocii din clasa I, care, îmbrăcaţi în uniforme şi coordonaţi de învăţătoare, au cântat imnul Don Orione.

În Oradea, Societatea de Binefacere a congregaţiei a dezvoltat mai multe proiecte. Acestea sunt: Liceul "Don Orione", care include grădiniţă, învăţământ primar, gimnazial şi liceal, Comunitarea Scoutiştilor Orionini, Oratoriul "Don Orione", Programul de suport şi ajutor material, parohia şi Centrul de limbi străine.

"Toate activităţile desfăşurate au ca finalitate formarea copiilor şi tinerilor pentru dobândirea unui simţ moral, civic, caritativ-asistenţial, pentru ca ei să devină modele şi protagonişti ai societăţii şi ai mediului în care trăiesc", spun reprezentanţii congregaţiei.

Activităţile dedicate aniversării a 20 de ani de la înfiinţare vor continua sâmbătă, de la ora 10, cu un simpozion numit "Educaţie şi credinţă spre o reunificare a valorilor", unde au fost invitaţi să vorbească pe această temă reprezentanţi ai comunităţilor creştine din Oradea, dar şi profesori universitari din oraş şi din Cluj-Napoca.