Liderii PRM Bihor au declarat, joi, că organizaţia locală a PDL din comuna Ineu de Criş a decis să părăsească Partidul Democrat-Liberal şi să devină membri ai PRM.

Potrivit lui Vasile Gîrba, prim-vicepreşedintele PRM Bihor, este vorba de "aproximativ 100 de persoane". Mutarea s-a petrecut în urmă cu aproximativ o lună.

Candidat la PRM

"Nu cunosc dedesubturile acestei situaţii. Ei au venit la noi spunând că vor să se înscrie fiindcă se consideră neîndreptăţiţi de lipsa de sprijin din partea PDL Bihor. Nu am avut nimic împotrivă, mai ales că noi nu am manevrat să rupem acest partid", a declarat Mihai Drecin, preşedintele PRM Bihor.

Potrivit acestuia, echipa care a trecut de la PDL la PRM este condusă de Mircea Radu Matei, cel care în 2004 şi în 2008 a pierdut alegerile la Primăria Ineu din postura de membru al PDL şi care, acum, va candida cu o listă completă din partea PRM.

Fără perdanţi

Contactat de BIHOREANUL, Ionel Avrigeanu, preşedintele interimar al PDL Bihor, a explicat că lupta pentru funcţia de primar a fost motivul plecărilor "unor nemulţumiţi". "Ştiu doar că la Ineu au fost disensiuni pentru că organizaţia judeţeană a luat decizia de a pune un alt candidat pentru funcţia de primar în locul domnului Mircea Radu Matei. Noi nu dorim să ratăm a treia oară Primăria din Ineu", a declarat Ionel Avrigeanu. Noul candidat al PDL Bihor la Ineu este Emil Pop, fost farmacist-şef la Spitalul Militar, ieşit recent la pensie.

Ionel Avrigeanu a declarat, însă, că nu ştie numărul celor care au plecat din partid. "E greu de spus dacă a plecat toată organizaţia. Noi acolo avem candidat cu listă completă, deci cu membri PDL. Nu cred că aceste plecări or să ne afecteze fiindcă avem un candidat mult mai vizibil şi cu mai multe şanse", a mai afirmat preşedintele interimar al PDL Bihor.

"Oradea nu e pregătită pentru un primar maghiar"

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, liderii PRM Bihor au afirmat că membrii partidului sunt victime ale unor presiuni venite din partea marilor partide, mai ales din partea USL, înaintea alegerilor locale. "Cele mai mari presiuni asupra candidaţilor noştri la funcţia de primar au venit din partea USL. Acum în aproximativ 10 comune foşti membri de-ai noştri candidează pentru această alianţă. Spre exemplu în Dobreşti, Sânmartin, Sâmbata, Remetea şi Aştileu. În unele cazuri, din cauza presiunilor, câţiva dintre membrii noştri nici nu au mai candidat", a declarat Vasile Gîrba.

Conferinţa de presă de la sediul PRM a fost organizată pentru prezentarea listelor complete ale formaţiunii pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Lista pentru CL este deschisă de lectorul universitar Ioan Hathazi, candidat la Primărie, şi cuprinde 34 de nume, pe locul al doilea este juristul Cosmin Dacian Lăzău, pe poziţia a treia fiind plasat liderul PRM Bihor Mihai Drecin.

Întrebat de ziarişti, Hathazi a declarat că cele mai mari şanse pentru a câştiga Primăria Oradea le are, totuşi, primarul în funcţie Ioan Bolojan. "Eu sunt un tip realist. Ilie Bolojan a făcut şi lucruri bune şi lucruri rele în oraş. Cred totuşi că acum are cele mai mari şanse pentru încă un mandat. Nu cred că Oradea este pregătită pentru un primar de etnie maghiară", a declarat candidatul PRM Bihor.

La Consiliul Judeţean, formaţiunea a propus o listă de 43 de nume, în frunte de prim-vicepreşedintele PRM Bihor, Vasile Gîrba, care candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.