Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea organizează un simpozion dedicat lui Iosif Vulcan, joi, în ziua în care se împlinesc 181 de ani de la naşterea acestuia.

"Memento Iosif Vulcan", programat de la ora 17, va avea loc la muzeul memorial care-i poartă numele, secţie a MŢC.

Intrarea va fi liberă.

Personalitatea şi activitatea literară a fondatorului revistei Familia vor fi evocate de istoricul Blaga Mihoc şi de scriitorii Florin Ardelean şi Ioan F. Pop.

În cadrul aceleiaşi manifestări vor fi decernate premiile la concursul de eseuri dedicat elevilor "Trăiesc, gândesc, ÎMI PASĂ", care a avut ca temă "Ţara Crişurilor ieri, azi şi mâine". Lucrările urmăresc să aducă un omagiu importantei personalităţi orădene.

"Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualităţii româneşti din vremea sa, practicînd un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvenţă rar întîlnită în mediul scriitoricesc. Spirit iluminist şi înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii şi ale creativităţii în diverse registre spirituale. De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluţia ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia şi debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia. La care se mai pot adăuga, printre alte activităţi colaterale, şi preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar şi interesul pentru culegerea şi valorificarea folclorului autohton", au transmis organizatorii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!