Istoricii Gabriel Moisa și Cristian Culiciu de la Muzeul Țării Crișurilor lansează miercuri, de la ora 17, volumul „Memoria Bihorului dimensiuni cotidiene”, ce propune un periplu prin viața privată a bihorenilor de odinioară, cu informații despre viața socială, moda și restaurantele vremii, dar și despre speculă și cămătărie.

Evenimentul cu intrare liberă va avea loc la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, în cadrul proiectului „Cartea lunii”, fiind organizat de Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal în parteneriat cu Universitatea din Oradea, prin Școala Doctorală de Istorie.

„Volumul, de o calitate grafică și materială excepțională, apărut în anul 2022 la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, nu se dorește a fi considerat o istorie politică, militară sau economică, ci mai degrabă una a vieții private a bihorenilor, explorând spațiul cotidian al omului, viața de zi cu zi, cu problemele și bucuriile sale, totul fiind completat de foarte multe imagini, desene, stampe de epocă și hărți”, se arată într-o informare trimisă vineri de MȚC. 

Reprezentanții muzeului subliniază că „lectura cărții este una ușoară, lăsând cititorul să se transpună cu lejeritate în acest periplu de-a lungul unui veac de istorie bihoreană, început odată cu ducatul lui Menumorut, trecând prin etapele înființării treptate a urbei medievale Oradea, marcând progresele Renașterii și a Umanismului, pentru a ajunge în epoca modernă și contemporană, acestea din urmă fiind centrul de greutate al volumului”. 

Totodată, „nu sunt lăsate deoparte nici aspecte precum moda, activități în timpul liber, sportul, probleme privind specula, contrabanda, cămătăria, restaurantele, violența domestică și socială din perioada interbelică, fiind prezentate alături de dezvoltarea socio-economică și urbanistică a Bihorului din timpul comunismului”.

Moderatorul evenimentului plănuit pentru 15 noiembrie va fi prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, iar prezentarea cărții va fi făcută de conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Stiințele Comunicării, alături de cei doi autori, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și dr. Cristian Culiciu, muzeograf la Secția de Istorie a Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!