Proiectul amplasării unui monument dedicat copiilor şi tinerilor evrei orădeni care au pierit în lagărele naziste se apropie de finalizare. Memorialul o va reprezenta pe Eva Heyman, adolescenta care a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, şi este realizat de Asociaţia Tikvah (speranţă, în limba ebraică) cu sprijinul unor sponsori privaţi.

Preşedinta Asociaţiei Tikvah, Emilia Teszler, a subliniat, vineri, într-o conferinţă de presă, că memorialul este dedicat tuturor copiilor şi tinerilor deportaţi din Oradea. "Am vrea ca amintirea acestei întregi generaţii pierdute să rămână în memoria colectivă a oraşului şi să îndemne la reflecţie asupra pericolelor discriminării, gândirii stereotipe, prejudecăţilor, intoleranţei, antisemitismului sau oricărui alt gen de ură îndreptat asupra unei minorităţi", a spus aceasta.

Eva fără zâmbet

Lidera asociaţiei a arătat că demersurile pentru realizarea şi amplasarea memorialului au început în urmă cu trei ani, procesul fiind îngreunat şi de multitudinea de avize şi aprobări necesare pentru un astfel de proiect, de la certificate de urbanism, aprobări de la Ministerul Culturii, până la avize de la societăţi precum Electrica, APM Bihor şi Compania de Apă.

"Am obţinut toate documentele şi autorizaţiile necesare ridicării soclului şi statuii, dezvelirea monumentului fiind programată undeva în luna octombrie", a mai precizat Emilia Teszler, care a ţinut să mulţumească Primăriei şi Consiliului Local Oradea, precum şi Direcţiei pentru Cultură Bihor pentru sprijinul acordat.

Mulajul statuii Evei Heyman, inspirat dintr-o fotografie care o prezintă pe aceasta aşezată, a fost realizat pro-bono de Flor Kent, o sculptoriţă recunoscută, între operele acesteia numărându-se şi statui inspirate de procesul numit "kindertransport" prin care mai mulţi copii au fost salvaţi de la moarte în timpul Holocaustului, care au fost expuse în Praga, Viena şi Londra. "Spre deosebire de fotografie, Eva Heyman din sculptură nu va zâmbi, ci va avea o figură serioasă, meditativă. Totuşi, este vorba despre un memorial", a spus Emilia Teszler. Iniţiatorii nu doresc, însă, să prezinte imagini cu lucrarea până la dezvelirea acesteia.

Monumentul va fi format dintr-un soclu din calcar, pe care va fi aşezată statuia Evei Heyman, care va fi realizată din bronz, şi o va înfăţişa şezând pe o bancă şi ţinând o mână pe jurnalul ei. "Pentru că riscam ca mulajul să se deterioreze dacă îl aduceam în România, statuia va fi turnată, în bronz, la o turnătorie din Anglia, urmând să o aducem în ţară cu o firmă de transport de obiecte de artă", a menţionat preşedinta Asociaţiei Tikvah. 

Monument din donaţii

Memorialul, care va fi amplasat la intrarea dinspre strada Armatei Române în Parcul Bălcescu, locul din care au pornit trenurile deportării spre Auschwitz, este realizat din fonduri private. "Am citit unele comentarii care făceau referire la faptul că statuia ar fi fost făcută din bani publici. Ţinem să subliniem că nu este adevărat, toate fondurile fiind adunate din donaţii", a spus Emilia Teszler, care a precizat că, în total, costurile proiectului de realizare şi amplasare ale statuii Eva Heyman se vor ridica la circa 20.000 de euro.

Reprezentanţii Asociaţiei Tikvah le mulţumesc aşadar sponsorilor proiectului, cea mai mare contribuţie aparţinând Jewish Distribution Committee din Statele Unite. "Pentru noi, însă, toate donaţiile sunt importante", a subliniat Emilia Teszler.

La realizarea proiectului au mai contribuit, aşadar, mai multe familii, nu neapărat de evrei, din Oradea, precum şi din alte ţări, între care şi familii plecate din oraşul de pe Crişul Repede – John Andrews Cheryl şi David Brodie, Alfred Herskovits, Victoria Todd, toţi din Marea Britanie, Susan Geroe, Idit Klein şi Alfred Mozes, din SUA, familiile Mozes Terez şi Gabor, familiile Maurer, Friedman, Buchalter, respectiv Zvi Feine din Israel, Hercz Amos din Canada, şi familiile copiilor orădeanului Pajor Erno, din Franţa.

De asemenea, Asociaţia Tikvah a fost sprijinită şi de mai mulţi orădeni: Peter Stern şi familia, Erika Szenasi şi Hajnal Tavaszi, precum şi de Comunitatea Evreilor Mesianici. De precizat este faptul că, la realizarea memorialului, au contribuit şi Episcopia Greco-Catolică şi Episcopia Romano-Catolică din Oradea.