Ajuns în fața porții, cu toți ochii ațintiți asupra lui și nevoit să ia foarte rapid o decizie, un fotbalist va încerca să recreeze mișcarea pe care a exersat-o de mii de ori la antrenament. Reușita lui va fi definită, însă, de felul în care reușește să-și stăpânească trăirile interioare în acel moment, concluzie la care au ajuns de mult cluburile sportive din străinătate, unde psihologia sportivă este obligatorie pentru cei care fac performanță.

Foști practicanți ai sportului rege, doi antrenori orădeni, Cristian Mureșan și Ovidiu Silaghi, și-au propus să scoată pe teren cei mai buni fotbaliști, așa că clubul pe care îl conduc este primul club local de juniori ce colaborează cu un psiholog, pentru a antrena mental copiii.

Mânați de pasiune 

Amândoi născuți în 1986, Cristian (stânga) și Ovidiu (dreapta) se cunosc din copilărie, de când s-au apucat amândoi de fotbal, la grupele de copii ale FC Bihor, și sunt prieteni apropiați și acum. „Împreună am mers apoi la liceu și la facultate”, povestește Cristi.

Amândoi au fost fotbaliști, dar în același timp au știut că o carieră de sportiv trebuie dublată de o pregătire temeinică, așadar nici nu și-au pus problema să nu facă o facultate. Au dat împreună la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București, iar, întorși acasă după absolvire, au început și o carieră didactică, devenind profesori la Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

Împărtășind aceleași opinii despre viață și succes, dar și o pasiune arzătoare pentru fotbal, Ovidiu și Cristian au decis, în 2018, să se îndrepte spre sectorul privat în antrenarea sportivilor. Hotărârea a venit după ce și-au dat seama că pregătirea sportivă preuniversitară este departe de ce ar trebui să fie și că ei, oricât de bine intenționați ar fi, nu vor reuși să schimbe sistemul, mult prea rigid. „Era un job sigur, cu un venit stabil, dar nu puteam să pregătesc copiii așa cum îmi doream”, explică Cristi. 

Mintea face diferența 

Dinamic (clubul pe care l-au înființat), pregătește exclusiv grupe de copii, iar mulți ajung apoi la echipe profesioniste. „Astăzi suntem cea mai mare pepinieră pentru cluburile de fotbal”, zice Ovidiu, care este președintele clubului, în timp ce Cristi e vicepreședinte. Cu 8 antrenori și o bază sportivă proprie pe Calea Sântandrei (foto), Dinamic antrenează 320 de copii cu vârste între 5 și 14 ani, deopotrivă băieți și fete.

Tehnicienii și-au propus să aibă sportivii pregătiți cel mai bine, iar pentru asta ei înșiși sunt într-un continuu antrenament, citind cărți sau urmărind conferințe și cursuri pe teme de dezvoltare personală. „Lovirea mingii cu latul o poate învăța oricine. La fel ca mine lovește și Neymar, dar diferența este făcută de minte, să știi momentul în care să lovești”, explică Ovidiu. Un corp bine antrenat nu face nimic fără un intelect pe măsură...

„Fiecare copil poate mai mult” 

Dezvoltată în urmă cu o sută de ani în Germania, psihologia sportivă studiază modul în care performanțele sportivilor sunt influențate de factori psihologici, cercetători din lumea întreagă concluzionând deja că între cele două există legături clare. „Vrem să fim cei mai buni și, pentru asta, trebuie să intrăm și în mintea copiilor”, zice Cristi. 

Din această toamnă, Clubul Dinamic colaborează cu psihologul clinician Adela Bradea (foto), specializată în educație parentală și psihologie sportivă, care a început să-i ajute pe micuții fotbaliști să-și depășească barierele. „Facem un coaching mental, cu două mari scopuri: să formăm o mentalitate de învingător și să scoatem la suprafață resursele interioare”, explică specialista.

În sesiuni individuale și de grup - cu copiii, dar și cu părinții lor, care au un rol esențial în pregătirea picilor -, Adela îi învață pe micuții fotbaliști să-și cunoască trăirile și emoțiile, astfel încât să le poată stăpâni în momentele de presiune. De asemenea, îi învață tehnici de respirație, esențiale în performanța pe teren, de relaxare, de creare a atenției ori de menținere a concentrării, și le antrenează viteza de reacție.

Psihologa îi ajută pe copii să îmbrățișeze atât succesul, cât și eșecul, să creeze o coeziune în echipă și să își depășească propriile bariere, adesea create de faptul că resimt presiunea părinților, dorința acestora de performanță și nu pot ieși din zona de confort. „Fiecare copil poate mai mult decât face, atât în sport, cât și la învățătură”, zice Adela. Specialista va ajuta copiii să își crească motivația și spune că toate tehnicile folosite de un psiholog sportiv pot fi aplicate și celor care se pregătesc pentru performanță la școală. 

Cheia succesului

Psihologul sportiv este nelipsit în cluburile sau anturajul sportivilor de performanță din străinătate și, spun fondatorii Dinamic, face diferența între sportivi. „În sportul din România, cel mai neglijat este antrenamentul mental. Se crede că totul ține de noroc și de talent, dar nici vorbă să fie așa. Diferența o face mentalul sportivului în momentele de presiune. De aceea nici lotul național de fotbal nu reușește să facă performanță”, crede Cristian.

Aceeași convingere o are și colegul său. „Performanța este influențată de patru factori: educația pe care a primit-o copilul acasă, logistica clubului, aptitudinile antrenorului și dacă are sau nu oportunitatea să se dezvolte”, spune Ovidiu, convins că fotbaliștii săi vor fi mai buni tocmai pentru că au șansa să își antreneze și mintea, nu doar corpul: „Cine își va stăpâni mintea va găsi cheia pentru succes”.

Cei doi tehnicieni se bucură și că părinții copiilor pe care îi antrenează au înțeles rolul psihologului sportiv și au fost încântați de colaborarea cu Adela. „Din păcate, la noi încă se consideră că dacă mergi la psiholog ești nebun, deși știm că nu e așa. Sper că vom reuși să contribuim la aducerea psihologiei în normalitate”, zice președintele Dinamic.

Cel mai important este ca din baza sportivă să iasă copii care își cunosc potențialul și știu că pot face orice își propun. Indiferent dacă optează sau nu pentru o carieră sportivă, au mari șanse să devină adulți mai buni decât cei care sunt azi în jurul lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!