Un profesor din Bihor este unul dintre cei zece dascăli laureați la cea de-a 12-a ediție a Premiilor Mentor, în care sunt premiați profesorii și antrenorii de excepție. Cei zece au fost aleși din 135 de nominalizări făcute de elevi și părinți.

Ionel Cordovan este profesor de limba rromani la școala din Ineu și, totodată, inspector școlar responsabil cu educația pentru această comunitate. El a primit distincția în cadrul Galei Premiilor Mentor, care a avut loc la Teatrul Național București.

„Rezultatele deosebite obținute de profesorii și antrenorii nominalizați de propriii elevi au fost recunoscute public și recompensate cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei și cu câte un trofeu realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, MOL România și Fundația pentru Comunitate.

Primul premiu Mentor pentru excelență în educație a fost acordat în anul 2010, iar de atunci acest demers a fost organizat anual, cu scopul de a le arăta profesorilor și antrenorilor că munca lor este apreciată de elevi, părinți, colegi și de întreaga comunitate din care fac parte. Aceste distincții le sunt oferite celor care au descoperit, susținut și lansat tinere talente și care, prin abordarea lor didactică, au influențat pozitiv viața și dezvoltarea elevilor, reușind să pună în valoare talentul și abilitățile pe care le au.

Autor a mai multe manuale școlare de limba rromani, membru în echipa de organizare a olimpiadei de rromani și un promotor al perfecționării cadrelor didactice care predau această limbă, Cordovan este descris de cei care-l cunosc drept un profesor foarte bun, „care a contribuit la desăvârșirea limbii rromani”.

„El este cel mai bun profesor din țară. Este omul care promovează toate elementele limbii rromani. Este cel mai bun și priceput profesor, așa îl consider eu. El a realizat multe lucruri și eu am învățat multe de la el, în pregătirea mea profesională”, a spus despre Cordovan un elev, într-o mărturie filmată de inițiatorii premiilor Mentor.

Se pot face nominalizări

Gala Premiilor Mentor l-a avut ca invitat de onoare pe Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv român, campion olimpic la sabie.

„Parafrazând un proverb japonez, profesorii mediocri spun, profesorii buni explică, profesorii de înalt nivel demonstrează, iar profesorii de excepție inspiră, realizează cu adevărat menirea de mentor. Avem nevoie de mulți antrenori, profesori, mentori care să inspire”, a declarat sportivul.

Cu această ocazie, a fost dat startul înscrierilor pentru următoarea ediție a Premiilor Mentor pentru excelență în educație, cea de-a 13-a, iar nominalizările pot fi depuse până la finalul acestui an.

„Orice persoană poate nominaliza pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, atât în nume propriu, cât și în numele unui grup. Nominalizările trebuie să contureze calitățile profesionale și umane ale persoanei propuse și să evidențieze rolul mentorului în viața și cariera discipolilor. Evaluarea nominalizărilor depuse se bazează în primul rând pe informațiile, relatările și detaliile transmise prin aceste nominalizări,” a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.


Laureații Premiului Mentor pentru excelență în educație, ediția a 12-a, 2021 sunt:

1. Alina Ciuculescu Moțea, antrenor scrimă, București

2. Ionel Cordovan, profesor de limbă rromani, Oradea

3. Liana Poema Dondoe, profesor de educație muzicală, Craiova

4. Muszka Pál Anna Éva, educator, Cluj

5. Crina Popescu, bibliotecar, Pietrari, Râmnicu Vâlcea

6. Adrian Rădulescu, antrenor natație, București

7. Cosmin Simtion, profesor de istorie-geografie, Ruși, Slimnic, Sibiu

8. Székely Zoltán, profesor de fizică, Odorheiu Secuiesc

9. Tőkés Árpád, antrenor de orientare în alergare, Cluj-Napoca

10. Doina Lavinia Zanfir, profesor de pian, Reghin

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!