A fost o vreme când, datorită lui Georg von Peuerbach, prin Oradea trecea meridianul de 0 grade. Observatorul astronomic instalat aici, primul din Europa, transformase oraşul într-un reper pentru toată lumea. Nu doar oamenii de ştiinţă, interesaţi de cunoaşterea astronomiei, priveau cerul de la Oradea. Neguţătorii pe mare îşi puneau şi ei un ac al compasului pe locul acesta.

Vremurile s-au schimbat: dacă ieri orădenii priveau spre cer, astăzi sunt mai interesaţi de sănătatea Pământului. N-a fost o surpriză să aflu că, dintre toate oraşele din România, aici se va organiza primul festival al filmului ecologist, EcoFest. Am fost cu atât mai onorată ca, în calitate de preşedinte al unui partid ecologist (singurul, la drept vorbind, a cărui activitate merge clar în această direcţie), să prezidez festivalul.

Aşteptările, mari de la început, nu mi-au fost înşelate. Calitatea foarte bună a filmelor intrate în concurs, participarea internaţională şi prestigiul invitaţilor au dat festivalului de la Oradea, încă de la prima ediţie, dimensiunea unui eveniment cultural european. Este motivul pentru care mai mulţi participanţi au declarat că vor propune includerea EcoFest în circuitul festivalurilor ecologiste internaţionale. În ce mă priveşte, voi acţiona pentru ca acest lucru să se întâmple chiar de anul viitor. La aceasta se adaugă disponibilitatea autorităţilor locale, în special a primarului Ilie Bolojan, de a organiza evenimentul în cele mai bune condiţii şi de a înscrie Oradea în rândul oraşelor care preţuiesc ecologia.

Desigur, ne aflăm abia la început, dar Oradea e obişnuită cu întâietăţile. Sper ca, peste nu mult timp, oraşul să devină un centru ecologist european, din punct de vedere cultural, dar şi urbanistic. Sper ca, în curând, prin Oradea să treacă meridianul 0 al ecologiei europene.

Lavinia Şandru
Preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională-Ecologist