O furtună s-a abătut luni seara asupra Oradiei, iar autoritățile au emis chiar și un mesaj Ro-Alert după ce aversele s-au întețit. Pe alocuri a căzut și grindină de mici dimensiuni, iar cantitățile mari de apă au inundat unele străzi. Mai multe localități se află până la ora 21 sub cod portocaliu. 

„COD PORTOCALIU - Avertizare meteo - INTENSIFICARI ALE VANTULUI, VIJELIE PUTERNICA, frecvente descarcari electrice, vijelii, grindina, averse torentiale care vor cumula local 25 - 401/mp. Perioada de manifestare: pana la ora 21:00. Evitati deplasarile si luati masuri de adapostire si autoprotectie! ISU BH”, este mesajul trimis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, la ora 19.54, cu un minut înainte ca avertizarea imediată de cod portocaliu, emisă de ANM, să intre în vigoare. 

Furtuna, cel puțin în unele zone ale Oradiei, începuse deja. 

Trebuie spus și că, inițial, ANM a emis, la ora 19.30, o avertizare de cod galben de furtuni, semnalând fenomene meteo de intensitate mai mică, fără a fi necesară, deci, la acel moment, trimiterea mesajelor de tip Ro-Alert. 

Codul portocaliu este valabil, până la ora 21, în Oradea, Sânmartin, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Borș, Girișu de Criș, Cetariu, Sânnicolau Romăn, Toboliu, Tămășeu, Paleu și Gepiu. Conform avertizării ANM, este vorba despre „vijelie puternică, viteza vântului la rafală de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale ce vor acumula 25...40 l/mp”.

Furtună cu grindină în Nojorid:

Județul Bihor se află până marți seara sub cod roșu de caniculă. Apoi, pentru ziua de miercuri, meteorologii au emis deja un cod portocaliu de caniculă.

UPDATE: Copaci puși la pământ 

ISU Crișana a informat că se intervine pentru înlăturarea unor copaci căzuți în urma furtunii, unul dintre ei pe o casă. 

„În aceste momente, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea acționează pe strada Gábor József din municipiu, pentru degajarea unui copac căzut parțial pe o casă. De asemenea, echipajele din cadrul aceleiași subunități au intervenit pentru înlăturarea unor ramuri doborâte de vântul puternic pe carosabil, între localitățile Gepiu și Leș, iar pompierii Detașamentului 2 Oradea au intervenit pe strada Italiană din municipiu, pentru degajarea unui arbore căzut pe trotuar”, a transmis, în jurul orei 20.20, lt. col. Camelia Roșca.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!