Orădenii care au trecut miercuri prin Parcul 1 Decembrie au putut afla cât bine fac copacii mediului înconjurător.

Doi tineri din Spania şi doi din Italia, veniţi la Oradea într-un proiect de voluntariat, au agăţat 70 de pancarte cu mesaje ecologiste pe trunchiurile arborilor din parc şi le-au spus trecătorilor curioşi ce importanţă are un pom în echilibrul mediului înconjurător. De exemplu, cum un copac poate să absoarbă 22 de kilograme de dioxid de carbon într-un an ori cum un copac plantat corect lângă o casă răceşte cu până la 40% aerul din interior.

"Vrem să-i facem pe oameni conştienţi despre importanţa copacilor din oraş. Duminică a fost Ziua Mediului şi de aceea am vrut şi noi să atragem atenţia asupra acestui aspect", a explicat Paolo Cordero, unul dintre italienii implicaţi în proiect.

Cei patru străini au stat în parc mai multe ore şi au vorbit cu toţi trecătorii curioşi despre ecologie sau motivele pentru care au venit ei la Oradea. Toţi patru sunt voluntari în proiectul "The Green City" (Oraşul verde), derulat de Fundaţia Life Tineret cu scopul de a-i învăţa pe orădeni practici ecologiste.

Printre altele, voluntarii mai amenajează două pepiniere din care să le ofere orădenilor gratuit puieţi şi vor scrie un ghid despre plantările corect executate. De asemenea, cei patru vor face un studiu privind impactul schimbărilor climatice asupra Oradiei. Tinerii vor sta în oraşul de pe Crişul Repede până la finalul anului.