Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a transmis, marţi, Arhiepisopului de Paris, mons. Michel Aupettit, şi poporului francez o scrisoare în care se arată "întristat profund" de incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, un monument religios şi cultural.

PS Bercea rememorează şi momentele dramatice prin care a trecut comunitatea din Oradea în vara anului trecut, când Palatul Episcopal Greco-Catolic a fost cuprins de flăcări şi aproape distrus.

Episcopul spune că distrugerea catedralei Notre-Dame este o dramă "pentru întreaga omenire" şi îi spune Arhiepiscopului de Paris că monumentul va renaşte din propria cenuşă. "Vă susţinem cu forţele noastre modeste şi vă suntem aproape. Poporul francez trebuie să fie convins că, dincolo de încercare, este viaţă!", a încheiat PS Bercea.

După cum se ştie, luni seara a izbucnit un incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame, care a putut fi stins abia după 16 ore. Întregul acoperiş şi turla centrală, înaltă de 93 de metri, s-au prăbuşit. Potrivit specialiştilor, interiorul edificiului a fost mai puţin afectat. Deocamdată nu se cunoaşte cu exactitate cauza izbucnirii incendiului.


Mesajul PS Virgil Bercea:

Excelenţa Voastră Monsenior Michel Aupetit, Arhiepiscop de Paris,

Ne-a mişcat şi întristat profund incendiul teribil care a afectat Catedrala Notre-Dame din Paris pe 15 aprilie a.c.. Este o dramă pentru întreaga Biserică, pentru întregul Paris şi în acelaşi timp pentru întreaga omenire.

Pe 25 august anul trecut şi noi am fost încercaţi de un incendiu dramatic, care a distrus o mare parte a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Sunt şi eu în asentimentul Excelenţei Voastre! La acel moment am zis ca şi Dreptul Iov "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat!".

Prin prezenta, vă asigurăm, Excelenţa Voastră, şi pe poporul francez, de rugăciunea şi întreaga noastră afecţiune. Vă suntem aproape, vă încurajăm şi suntem siguri că, din propria cenuşă, Catedrala Notre-Dame din Paris va renaşte şi îşi va recăpăta splendoarea.

Vă susţinem cu forţele noastre modeste şi vă suntem aproape. Poporul francez trebuie să fie convins că, dincolo de încercare, este viaţă!

O îmbrăţişare în Cristos cel Înviat,

† Virgil Bercea 
Episcop de Oradea

Oradea, 16 aprilie 2019