Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a transmis, marţi seara, un mesaj în contextul în care atât formatori de opinie, cât şi simpli cetăţeni au interpretat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l propune ca premier pe Cioloş drept un joc, o capcană, pentru ca apoi, după ce cabinetul acestuia nu va trece de vot, să poate să-şi propulseze din nou protejatul, pe Florin Cîţu.

Cioloş îndreaptă atenţia de la jocuri politice spre problemele reale ale României şi spune că politicienii cred că totul este despre ei, deşi nu aşa ar trebui să fie. 

"Am primit sute de întrebări şi mesaje legate de nominalizarea mea ca premier în acest moment de criză. Cei care mi-au scris sunt îngrijoraţi că am fost atraşi într-o capcană politică sau că mi s-a oferit această soluţie pentru a mi se închide oportunitatea unei candidaturi prezidenţiale. Îmi doresc să lămuresc această situaţie, pentru a nu continua speculaţii sau îngrijorări care nu-şi au rostul", a scris Cioloş, pe Facebook. 

El a explicat apoi de ce USR a fost partidul care a propus un premier, în timp ce PNL şi PSD s-au abţinut, ca parte a unor strategii. "Din perspectivă politică, trebuie să înţelegeţi că suntem al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluţie politică la criza actuală. Nu suntem blocaţi în probleme interne, nu jucăm criza politică gândindu-ne la voturile de peste doi ani. Pur şi simplu, am făcut ceea ce trebuie să facă un partid politic: să îşi asume o situaţie de criză şi să răspundă pe măsura momentului în care ne găsim. Ideea că se câştigă timp printr-o astfel de nominalizare este o greşeală profundă. Nu suntem într-o situaţie de calm şi bunăstare socială în care să ne permitem să tărăgănăm decizii măsurând cu şublerul ce avantaje ne ies dacă speculăm momentul. Noi am ales să acţionăm", a detaliat şeful USR. 

Acesta a pus lupa apoi pe problemele stringente ale societăţii, în contrast cu jocurile politice. "Din perspectivă personală, cred că ar trebui să existe mai multă îngrijorare pentru cei bolnavi şi care nu au loc în spitale sau de cum se vor plăti facturile în această iarnă. Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la preşedinţie. Suntem în plină pandemie şi se pierd sute de vieţi omeneşti în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinaţia jocului politic şi să se îngrijoreze pentru adevăratele motive. Principala greşeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei. Guvernarea este despre cum se vor descurca românii în aceste luni dificile în care pandemia ameninţă pe fiecare dintre noi, iar facturile sunt o povară peste care unii dintre noi nu vor fi în stare să treacă", a explicat Dacian Cioloş. 

Mesajul său a fost aplaudat de susţinători, care i-au transmis acestuia că pare "din alt film", faţă de ceilalţi politicieni care-şi urmăresc scopul. 

Mai mulţi analişti au opinat că premierul desemnat Dacian Cioloş nu are şanse să treacă de votul Parlamentului, după ce PNL şi PSD au dat de înţeles că nu vor susţine un Guvern Cioloş, iar UDMR şi-a exprimat dubii. De asemenea, s-a speculat că Iohannis s-a folosit de Dacian Cioloş ca să-l poată propune din nou premier pe Florin Cîţu, preşedintele PNL şi premier demis. Asta pentru că CCR interzice ca premierul abia demis prin moţiune de cenzură să fie imediat desemnat de preşedinte pentru a forma un nou guvern. Prin urmare, Klaus Iohannis avea nevoie de un premier de sacrificiu pentru a ajunge din nou la Florin Cîţu.

După ce a fost desemnat să formeze un nou Guvern, Dacian Cioloş a anunţat că nu va negocia cu PSD şi nici cu AUR. Urmează să aibă întâlniri cu reprezentanţi ai PNL şi ai UDMR.