Mesajul Papei Francisc de Paştele catolic de anul acesta a fost unul împotriva fricii. În slujba oficiată la Vatican sâmbătă seară, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe credincioşi să nu îşi piardă speranţa "în aceste luni întunecoase de pandemie".

"La ceas de întuneric, când omenirea se confruntă cu pandemia şi alte boli, creştinii trebuie să pună la inimă mesajul de Paşte al îngerului ca să nu se teamă", a spus Papa Francisc, în bazilica Sfântul Petru, potrivit Digi24.ro.

„Chiar dacă totul ţi se pare pierdut, te rog, deschide-te”

Un mesaj al Paştelui, a spus el, este acela că întotdeauna este posibil să începi din nou, arătând că până şi din dezastrele istoriei umane, Dumnezeu a creat ceva nou.

"Chiar şi din ruinele inimii noastre - fiecare le ştie, îşi cunoaşte ruinile inimii -, Dumnezeu poate să construiască o operă de artă, chiar şi din resturile prăfuite ale umanităţii noastre, Dumnezeu pregăteşte o istorie nouă", a spus papa Francisc. "În aceste luni întunecoase de pandemie, îl auzim pe Domnul Înviat care ne invită să începem din nou, să nu ne pierdem niciodată speranţa", a mai arătat el.

Suveranul pontif i-a îndemnat pe credincioşi "să împrospăteze zi de zi începutul drumului, uimirea primei întâlniri" cu Domnul "şi, modeşti, să ne lăsăm surprinşi de căile lui Dumnezeu".

"Dumnezeu nu poate fi încadrat în amintirile copilăriei, ci e viu, mereu surprinzător. Înviat, El nu sfârşeşte niciodată să ne uimească. Credinţa nu este un repertoriu din trecut, Isus nu este un personaj depăşit. Merge alături de tine zi de zi, în situaţia pe care o trăieşti, în încercarea prin care treci, în visele pe care le porţi cu tine. Chiar dacă totul ţi se pare pierdut, te rog, deschide-te cu uimire la noutatea sa: te va surprinde", a spus el.

La începutul vigiliei de sâmbătă, pontiful a purtat lumânarea de Paşte - lumina lui Hristos - în bazilica Sfântul Petru aflată în întuneric.

La fel ca anul trecut, și de data aceasta slujba de la bazilica Sfântul Petru a avut loc în cadru restrâns. Devansată din cauza restricţiilor, liturghia s-a desfăşurat cu prezenţa unui număr mic de oameni, o diferenţă uriaşă faţă de anii trecuţi, când bazilica era plină de credincioşi.

În Duminica Învierii, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie în bazilica Sfântul Petru, iar la finalul celebrării euharistice transmite "Urbi et Orbi" tradiţionalul mesaj pascal, însoţit de binecuvântarea apostolică şi de darul indulgenţei plenare.

Sărbători în pandemie

Peste două miliarde de romano-catolici, unitarieni, reformaţi şi evanghelici din întreaga lume sărbătoresc în acest weekend Învierea Mântuitorului şi cu toţii rostesc tradiţionalul "Hristos a înviat!", începând de la miezul nopţii trecute. Este al doilea Paşte consecutiv în pandemie, unul petrecut în condiţii mai puţin austere decât primul, deşi al treilea val al infectărilor a pus la grea încercare întreaga Europă.

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, milioane de oameni marchează sărbătorile pascale cu diverse restricţii, situaţie cu care se confruntă multe dintre statele europene cu număr important de credincioşi. Un exemplu este Italia, unde a fost instituită carantina pe tot teritoriul ţării, mai arată Digi24.ro. Aici deplasările non-esenţiale sunt interzise, dar oamenilor li se permite să ia o masă de Paşte în casele lor împreună cu alte două persoane dintr-o altă gospodărie. Bisericile sunt deschise, dar credincioşilor li s-a spus să participe la slujbe în propriile lor regiuni.

Și în România peste un milion şi jumătate de credincioşi catolici şi reformaţi din România sărbătoresc Paştele. Digi24 mai arată că au fost ceremonii aparte dat fiind contextul pandemic, amintind că, spre deosebire de anul trecut, acum oamenii au putut merge la biserică, chiar dacă în număr limitat şi cu anumite schimbări faţă de alţi ani. Pentru ei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost ridicate restricţiile de circulaţie până la ora 2. Ceremoniile din bisericile din România au fost restrânse, au început mai devreme decât în mod obişnuit.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la slujba de Înviere alături de soţia sa, Carmen Iohannis, la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu. Şeful statului a transmis şi un mesaj credincioşilor: "Tuturor creştinilor care serbează Învierea Domnului le doresc sărbători binecuvântate. Hristos a Înviat (şeful statului a făcut urarea şi în maghiară şi germană). La mulţi ani!".

Vezi mai jos mesajul papei Francisc!