Dragi bihoreni,

Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în urmă cu patru ani, cu speranța că județul va progresa la fel ca Oradea. În perioada 2020 - 2024, alături de echipa de la Consiliul Județean Bihor, am demarat proiecte importante pentru dezvoltarea județului nostru.

Am oprit risipa și am redus cheltuielile

Consiliul Județean Bihor funcționează cu jumătate din personalul pe care l-am găsit în 2020, dar mai eficient. Autorizațiile de construire și certificatele de urbanism se eliberează mult mai repede, avem un singur complex muzeal care gestionează mai bine resursele, parcurile industriale sunt administrate de o singură agenție, iar economiile anuale din reducerea cheltuielilor de funcționare sunt între 6 și 8 milioane de euro. Banii economisiți din stoparea risipei au fost duși spre investiții.

Fondurile europene, motorul dezvoltării județului

Ne-am bazat în acești ani pe atragerea de fonduri europene și naționale. Am dezvoltat o rețea de 68 de kilometri de centuri și drumuri noi ce vor rezolva problema aglomerației.

Cele 5 centuri din zona metropolitană a Oradiei, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei, Sânmartin (foto jos) și Biharia, vor fluidiza traficul și vor scădea timpul pierdut în ambuteiaje.

Construim inelul rutier metropolitan, un drum nou de 17 kilometri care va prelua traficul de pe drumurile naționale, conectând Oșorheiul, pe lângă Băile Felix, cu Nojoridul.

Construim centurile Aleșd și Beiuș, care vor fi deschise în această vară. Traficul de tranzit va fi preluat de noile drumuri, iar blocajele din cele două orașe vor fi eliminate.

Drumurile bune sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a întregului județ. Am finalizat Drumul Apusenilor (foto jos), între Beiuș, Stâna de Vale și Barajul Leșu.

Am conectat zonele județului: Aleșd - Aștileu de Roșia - Beiuș, Dobrești - Luncasprie de Roșia și Sâmbăta de Dobrești, continuând proiectele. Am modernizat, după 30 de ani de circulat pe drum de piatră, drumul dintre Șoimi și Căpâlna și cel dintre Bicaci și Ianoșda.

Reabilitarea drumurilor locale este importantă pentru cei din zonă. Podurile nu leagă doar maluri, ci și comunități. Și ele au fost o prioritate, precum podul de la Bulz și cel de la Nimăești. Accesul fermelor din agricultură și al fabricilor de procesare la rețeaua de drumuri susține locurile de muncă din zona rurală. Am cofinanțat modernizarea acestor drumuri.

Conectivitate aeriană și un nou terminal

Asigurarea conectivității este o condiție de dezvoltare pentru fiecare comunitate. În ceea ce privește conectivitatea aeriană, 2023 și 2024 au fost anii investițiilor în infrastructura aeroportului.

Am finalizat construcția unui nou terminal de pasageri și extinderea pistei care permite aterizarea avioanelor de mari dimensiuni. Din această vară, conectăm Oradea cu întreaga lume prin Varșovia, iar din toamnă vor începe curse noi spre Londra și București. Creșterea numărului de zboruri rămâne o prioritate.

Locuri de muncă mai bune

Am dezvoltat o rețea de parcuri industriale în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita. Bihorenii care locuiesc la 60-70 de kilometri de Oradea vor avea locuri de muncă mai bune aproape de casă și nu vor mai fi nevoiți să facă naveta zilnic spre Oradea.

Creăm condiții pentru dezvoltarea economică în toate zonele județului nostru. Lucrările de infrastructură încep în acest an, iar firmele vor putea accesa fonduri europene pentru a-și deschide puncte de lucru în cele patru orașe.

Parteneriate pentru dezvoltare

Și în administrație, lucrurile mari nu pot fi făcute individual. Ai nevoie de parteneri locali, guvernamentali și din mediul privat. Inelul rutier metropolitan, rețeaua de pasaje rutiere, spitalul nou de infecțioase, Centrul Cultural și dezvoltarea zborurilor externe sunt rezultatul colaborării cu Primăria Oradea. Împreună cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere am finalizat și mai avem în lucru o parte din centurile din județ, pasajele și lărgirile la patru benzi la ieșirea din Oradea.

Un proiect major de infrastructură este Drumul Expres Arad – Oradea, care se va realiza în parteneriat cu autoritățile din Arad și CNAIR.

Am colaborat și cu primăriile din județ, pentru construirea platformelor de deșeuri, a parcurilor industriale și pentru introducerea gazului. 

Fără o infrastructură serioasă nu ai dezvoltare, nu ai investiții private. Ne-am propus, ca autoritate locală, să nu fim niște spectatori la ceea ce se întâmplă, ci să încercăm și noi să creăm condiții pentru dezvoltare.

Realizat printr-un parteneriat public-privat, terminalul cargo de la Aeroportul Oradea, primul din România conectat direct la pistă, facilitează transportul aerian al mărfurilor și generează noi locuri de muncă.

Am investit în servicii medicale de calitate. Am dotat spitalele din județ cu aparatură medicale performantă și am construit două centre medicale de urgență la Padiș și Stâna de Vale.

Transport integrat

În ceea ce privește transportul public, proiectul tram-trenurilor reprezintă o investiție majoră pentru îmbunătățirea mobilității în zona metropolitană.

Prin conectarea liniilor de tramvai cu rețeaua feroviară și extinderea traseelor existente, se va oferi acces facil către Borș, Băile Felix - Cordău, Aeroport și Cheresig, contribuind la reducerea traficului rutier și la promovarea unui transport sustenabil. Proiectul se va finaliza în următorul mandat.

Bihorul, un județ mai curat

Față de acum patru ani, Bihorul este un județ mai curat. Am construit, în parteneriat cu primăriile, 16 platforme pentru depozitarea deșeurilor mari.

Am montat pe drumurile județene și naționale camere video de supraveghere, iar depozitările ilegale de deșeuri au scăzut mult. Am cofinanțat primăriile pentru achiziționarea utilajelor de curățenie și am extins colectarea separată în toate localitățile. Am deschis stația de tratare a deșeurilor și astfel au scăzut cantitățile duse la groapa de gunoi.

Turism și tradiții

Județul nostru are un potențial turistic foarte important pe care îl valorificăm prin proiecte în mai multe zone, derulate în parteneriat cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate și primăriile. Am finalizat reconstrucția Cabanei Vadu Crișului păstrând farmecul istoric al clădirii și am realizat investiții pentru a pune în valoare frumusețea naturii.

Pe lângă investițiile în infrastructură, o direcție importantă este susținerea producătorilor locali și promovarea produselor tradiționale. Am organizat târgul produselor bihorene în Oradea și în județ. Am promovat valorile și tradițiile comunităților noastre și obiceiurile locului prin evenimentele organizate de Paște și Crăciun.

În plus, sunt în lucru proiecte, precum construcția Centrului Cultural (foto), care va adăposti evenimente culturale și conferințe, consolidând poziția orașului Oradea ca un centru cultural și economic regional.

Bihorul, pe drumul cel bun

Tot mai mulți bihoreni sunt mândri de Oradea și de județul nostru. Le suntem recunoscători celor care au susținut proiectele Bihorului. Mai sunt încă multe lucruri de făcut, pentru că într-un singur mandat nu poți ajunge peste tot. Ne propunem să continuăm cu  noi investiții.

Pentru ca lucrurile bune să continue, vă invit să mergeți la vot în 9 iunie! Respect pentru bihoreni!

Ilie Bolojan
Președintele Consiliului Județean Bihor

(Comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21240015)