La câteva ore de la decesul Regelui Mihai, Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a dat publicităţii un mesaj în care afirmă că România a pierdut pe Regele Mihai I, care timp de peste nouă decenii şi-a închinat Ţării toate puterile cu devotament şi răbdare. "Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut", a transmis Principesa, adăugând că va servi în continuare "interesele fundamentale ale poporul român".

"Români,Ţara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare. Am pierdut, ca voi toţi, un părinte. O pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga Naţiune. În aceste clipe grele, suntem uniţi în suferinţa noastră. Cu infinită iubire şi principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană. Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea identităţii noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român. Prin întreaga sa viaţă, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi", afirmă Principesa în Declaraţia noului şef al Familiei Regale a României, transmisă AGERPRES de Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui. Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", se arată în declaraţia transmisă marţi seară de Custodele Coroanei române.

Declarațiile principesei fac referire, între altele, la destinul tragic al Regelui Mihai, care a fost și ultimul monarh din ţările Europei de Est. Simbol al opoziţiei faţă de comunism, în România Regele Mihai a fost prigonit sau respectat, în funcţie de interesele guvernanţilor post-decembrişti.

Digi24.ro menţionează că şicanele autorităţilor române la adresa Regelui Mihai au continuat şi după Revoluţia din 1989. Privit ca o ameninţare de către noua putere de la Bucureşti, în frunte cu Ion Iliescu, Suvernului i-a fost interzis în mod repetat să calce pe pământ românesc. A primit acceptul autorităţilor de a vizita România abia în 1992 atunci când a fost întampinat cu entuziasm de către zeci de mii de români. Relaţia cu Regele Mihai începe să se normalizeze din 1997, după ce preşedinte al României a devenit Emil Constantinescu, când fostul suveran primeşte un paşaport românesc.

Atacurile unor politicieni au continuat însă până în zilele noastre. Un exemplu îl constituie fostul preşedinte Traian Băsescu care a spus că abdicarea Regelui a fost un act de trădare.

Regele Mihai I a murit, marţi, la vârsta de 96 de ani la reşedinţa din Elveţia, a anunţat Casa Regală, precizând că la căpătâiul Majestăţii sale a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria.   

Începând de miercuri, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleanţe pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/

Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.