Un medic de laborator de la Spitalul Municipal din Oradea (spital Covid), Iulia Borsa, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care subliniază cât de intensă şi obositoare este munca în laboratoarele de testare PCR, cum personalul medical se luptă să rămână sănătos şi se "îndoapă cu vitamine", ajungând să nu doarmă chiar şi 35 de ore, în această perioadă. Tânăra doctoriţă a precizat că mesajul nu se doreşte a fi o lamentare, ci un apel la conştientizare pentru "berbecii conspiraţionişti".

"35 de ore! Da, 35 de ore nedormite! Astăzi am bătut recordul, la început de noiembrie, ca mine, mulţi alţi colegi medici! Sunt sigură că alţii au mai multe ore nedormite, pentru că fiecare dintre noi, când ajungem acasă, ne luptăm cu oboseală cronică, care nu ne lasă să dormim, şi cu toate astea încă există oameni care nu cred în existenţa Covid-19, care nu cred că spitalele sunt pline, care nu cred că li se poate întâmpla lor!", a început mesajul postat pe Facebook. 

Aceasta a continuat să descrie cum e viaţa personalului medical în pandemie. "Trăim vremuri sumbre, obositoare atât fizic cât şi psihic, ne luptăm să rămânem sănătoşi, ne luptăm să rezistăm! Ne îndopăm cu vitamine şi cafea şi ne punem poze cu natură pe desktop, pentru că nu am văzut-o de mult", a scris medicul, criticându-i pe cei care spun că munca de laborator este "balet". 

"Mi-a zis cineva că la noi pe laborator e balet! Că toată medicina de laborator e balet! Îl invit pe această cale să facem balet împreună! Să minimalizezi munca unui medic care e pe paraclinic e ruşinos! Îl invit să citească minimum 70 de frotiuri la microscop, asta în timp ce fuge de pe un sector pe altul să pună controale, să facă mentenanţe, să citească citologie în timp ce vin alte probe şi secţia aşteaptă după tine, în timp ce trebuie să faci diluții pentru că valorile sunt mari şi rezultatul trebuie să fie corect, te lupţi şi cu sistemul informatic şi trebuie să ştii şi ceva inginerie în caz că ţi se defectează vreun aparat, asta în timp ce fugi de pe biochimie, pe bacte apoi pe hema, apoi pe urini... şi asta este 5%!", a scris Iulia Borsa.

Aceasta a făcut un apel către cei care nu poartă mască, care nu iau măsuri pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19. "Da, suntem obosiţi cu toţii, dar nu renunţăm, aşa că minimumul de respect, pe care tu, cel care umbli cu nasul pe afară din mască, este să îţi pui naibii masca aia bine şi să te protejezi, pentru că mâine poţi fi tu cel pentru care fug dintr-un sector în altul să trimit rezultatele cât mai repede!", a scris doctorița de la Spitalul Municipal. 

În fine, ea le-a transmis un mesaj colegilor din sistemul medical. "Felicitări tuturor colegilor medici de laborator care lucrează fără oprire PCR, laborator convenţional, centrelor de transfuzie pentru promptitudine şi profesionalism, cât şi tuturor asistentelor de pe laborator pentru munca titanică pe care o fac alături de noi! Noapte bună! PS. Aceasta nu este o postare de lamentaţie, ci de conştientizare a "berbecilor" conspiraţionişti!", a încheiat Iulia Borsa.