Din toamnă, Grupul Şcolar Agricol Cadea va avea, în premieră, două clase de sudori, cu predare în limbile română şi maghiară.
O delegaţie a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar a făcut o vizită şcolii, vineri, pentru a vedea dacă îndeplineşte cerinţele legale pentru autorizare. "Autoritatea a verificat atât corectitudinea actelor necesare autorizării, cât şi dotările atelierelor şcolii, unde, din toamna anului 2018 vor fi instruiţi primii elevi ai sistemului profesional dual din judeţul Bihor", se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de Consiliul Judeţean Bihor.
Concluziile ARACIP nu se cunosc încă, dar reprezentanţii şcolii sunt optimişti. Nu de-alta, dar au achiziţionat şi tehnica necesară celor două clase, mai precis un simulator de sudură la care elevii să înveţe meserie. "Aparatul este de ultimă generaţie şi reprezintă vârful tehnologic al momentului. Prin intermediul acestuia, pot fi dobândite cunoştinţe generale de sudură, dar şi verificarea unor tehnologii noi, ce urmează să fie brevetate", se mai arată în comunicat.
Aparatul a fost testat deja de 30 de elevi de clasa a VIII-a din Diosig, Săcueni şi Sălacea şi, potrivit CJ Bihor,unii au promis că se vor înscrie într-una din clasele de sudori.
Din această toamnă, pe lângă clasele de la Cadea, vor mai debuta două clase de învăţământ profesional: una la Beiuş, cu profilul de operator maşini cu comandă numerică, şi alta la Ştei, cu profilul mecanic auto/tinichigiu. Până acum, astfel de clase erau doar la şcoli din Oradea.