Pe vremuri, nu era nuntă din Bihor în care tropotelile jucăuşilor să nu fie dictate de ritmul higheghei cu tolcer. Pe înţelesul tuturor, al viorii cu goarnă...

Deşi n-a fost inventat de bihoreni, instrumentul a fost consacrat pe aceste meleaguri şi cu ajutorul unor meşteri populari dedicaţi. Unul dintre ultimii care mai făuresc astfel de obiecte, şi-ncă de peste 30 de ani încoace, este beiuşeanul Cornel Palladi. El a şi inventat un nou tip de vioară cu goarnă, cea electrică!

Vioară pentru fiu

Singurul meşter popular care a expus viori cu goarnă la cea mai recentă ediţie a Târgului organizat de Muzeul Ţării Crişurilor a fost Cornel Palladi, un beiuşean în vârstă de 68 de ani, tatăl cunoscutului consultant în afaceri Dacian Palladi. A început să le confecţioneze prin 1982, când fiul său intrase în orchestra liceului din Beiuş şi avea nevoie de un astfel de instrument. "În vremurile acelea nu stăteam foarte bine financiar, iar tata s-a apucat să-mi facă chiar el o vioară", îşi aminteşte Dacian.

Lui Cornel nu i-a fost teamă că nu va reuşi. "Cum eram fiu de chiabur n-am avut voie să fac liceul, ci am învăţat tâmplărie la şcoala profesională. Tot timpul am meşterit câte ceva...", spune artizanul. S-a inspirat din alte astfel de instrumente pe care le vedea şi la colegii lui muzicanţi, căci Cornel a şi cântat ani de zile la nunţi în Ţara Beiuşului. Nu la vioară, ci la saxofon şi clarinet.

Beiuşean inovator

Procedeul nu e nici pe departe simplu. În atelierul în toată regula pe care l-a construit acasă, Cornel Palladi realizează atât partea din lemn a viorii, cât şi goarnele din alamă. "E o muncă minuţioasă, care nu-ţi permite să greşeşti. Dacă ai băgat dalta prea mult în paltin, e gata stricat", zice meşterul, care a descoperit cum poate realiza chiar el aparatul ce duce vibraţiile corzilor spre goarnă. "Mai demult aparatul acesta se lua de la patefoane, dar acum nu se mai găsesc", spune artizanul.

Prin 1992, când a renunţat la postul de şef de producţie la o firmă profilată pe construcţia de repere pentru maşini şi şi-a deschis propriul atelier de mobilă, Cornel Palladi a lăsat-o mai moale cu viorile. "N-am mai avut timp de ele. Dar după ce m-am pensionat m-am apucat din nou. Nu-s omul care să stea pe scaun...". Aşa a reuşit să facă, zice el, prima vioară cu goarnă electrică, adică una care poate fi cuplată la staţie de amplificare. "Am zis că dacă există chitări electrice şi viori clasice electrice, de ce n-aş putea încerca şi eu?!".

Meşteşug de suflet

La începutul anilor '90 instrumentele lui erau foarte căutate, chiar de francezii de la televiziunea naţională. "Veniseră să facă nişte reportaje prin zona noastră şi mi-au cerut să le fac mai multe. Apoi mi-au comandat şi cimpoaie, căci şi din astea mai făceam", îşi aminteşte meşterul din Beiuş. De ceva vreme, însă, comenzile nu mai vin atât de des. "Nici eu nu lucrez aşa repede, dar nici nu mai sunt aşa mulţi tineri interesaţi de instrumentul ăsta", zice bărbatul, care-şi vinde creaţiile cu 4-500 de euro.

Cum fiul este consultant în afaceri, iar fiica avocat, Cornel nu-şi face prea multe speranţe că va reuşi să transmită priceperea mai departe. Mai ales că a rămas printre ultimii artizani pricepuţi la acest instrument. "Acuma tinerii vor să aibă succes imediat, n-are nimeni răbdare să înveţe un meşteşug. Nepotul meu e încă mic, are 4 ani. Dacă voi fi sănătos l-oi învăţa pe el când va creşte", îşi mărturiseşte, totuşi, speranţa. Căci după zeci de ani de cântat la nunţi rămâne convins că vioara cu goarnă este instrumentul care-ţi bucură cel mai tare sufletul...


PETRECERE LA ROŞIA
Festival de highighişi

Cel mai cunoscut meşter de viori cu goarnă, Dorel Codoban, s-a stins din viaţă în luna februarie a anului trecut, la vârsta de 67 de ani, din cauza unor probleme la inimă. Artistul popular, care, despre deosebire de colegul său din Beiuş, era şi highidiş, a descoperit vioara la 11 ani. În lunga sa carieră, atât ca artizan cât şi ca artist, nea Dorel a fost chemat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate, şi tot el este cel care a inventat vioara cu două goarne. Prieten bun cu artistul, Cornel Palladi a fost invitat să-şi prezinte viorile la prima ediţie a festivalului dedicat acestui instrument şi numit "Dorel Codoban", care va fi organizat pe 18 august în Roşia, comuna natală a highidişului.