Demarat de mai puţin de-o lună în Oradea, programul de microcipare şi sterilizare a câinilor cu stăpâni devine unul metropolitan. Primarul Ilie Bolojan şi-a propus ca la 1 ianuarie 2016 Oradea să fie un oraş fără câini comunitari, iar pentru a atinge acest obiectiv este decis să ajute primarii comunelor vecine să implementeze un program de ţinere sub control a câinilor.

Concret, Primăria Oradea va duce gratuit la adăpostul Grivei câinii comunitari de pe uliţele satelor din jur şi le-a oferit primăriilor vecine modelul regulamentului aplicat deja în municipiu. Altfel spus, mură-n gură, numai să vrea să facă ceva...

Recensământ în premieră

După cum se ştie, luna trecută a debutat la Oradea primul recensământ canin, în cadrul căruia medici veterinari şi angajaţi ai Primăriei iau la pas toate străzile oraşului, pentru identificarea câinilor cu stăpâni. Gratuit, fiecărui patruped i se introduce sub piele un cip cât un bob de orez ce conţine numele şi adresa proprietarului.

După ce microciparea se va încheia, va începe a doua etapă a programului municipalităţii: sterilizarea. Toţi stăpânii sunt obligaţi să îşi sterilizeze câinii, excepţie făcând doar animalele bolnave ori cu certificat pedigree, care demonstrează că se înmulţesc controlat. Orădenii ai căror câini nu se încadrează în aceste categorii, dar nici nu doresc să-şi opereze animăluţele, vor plăti anual o taxă specială de 100 lei. Pentru cei care acceptă să-şi sterilizeze patrupedul de către unul din medicii care au contract cu Primăria, municipalitatea le subvenţionează jumătate din costul operaţiei şi, astfel, vor plăti doar 100 lei.

Ca să se asigure că pe străzile oraşului nu apar noi câini, primarul Ilie Bolojan le-a propus omologilor săi din Zona Metropolitană Oradea să preia modelul de regulament aplicat în municipiu. În baza acestui parteneriat, Administraţia Domeniului Public va ridica gratuit maidanezii de la sate şi îi va duce în adăpostul Grivei, iar primarii rămân cu grija de a "manageria" câinii cu stăpân.

Microcipare rurală

01 Dumitru Togor.jpgEdilii din comunele Ineu, Oşorhei şi Sânmartin au fost deja de acord cu propunerea lansată de Bolojan şi au decis să aplice regulamentul până cel târziu în ianuarie 2014, chiar dacă nu ca la oraş. "După discuţia cu Bolojan, am şi adoptat o hotărâre de Consiliu Local care prevede că vom face crotalierea câinilor, ca la bovine şi ovine, pentru că microciparea este mai scumpă", explică primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto).

De la finalul lunii august, medicul veterinar al comunei va umbla din curte în curte şi va inventaria fiecare câine, aplicându-i o crotalie cu număr unic de identificare. După ce acţiunea se va încheia, toţi câinii "nemarcaţi", adică fără stăpân, vor fi predaţi adăpostului Grivei. "Vom duce la adăpost şi câinii cu crotalii pe care îi găsim liberi pe străzi şi pe care stăpânii refuză să-i ţină în curte. Dacă vor dori, proprietarii îi vor putea recupera de acolo". Pentru anul viitor, edilul ia în calcul şi o acţiune de sterilizare a câinilor din comună. "Nu ştim însă câţi bani vom putea aloca pentru sterilizare", zice Togor.

De acord cu implementarea unui regulament de control al câinilor au fost şi primarii din Paleu şi Borş, care şi-au stabilit termenul limită ianuarie 2015, şi cei din Nojorid şi Sântandrei, până în 2016.

Ridicaţi în 24 de ore...

În paralel cu acţiunile edililor de la sate, ADP va intensifica acţiunea de strângere a maidanezilor de pe domeniul public al Oradiei. Zilnic, între orele 8 şi 18, trei echipe de hingheri adună câinii comunitari, tratând cu prioritate sesizările. "Orădenii care văd câini abandonaţi pe domeniul public pot suna la numărul de telefon 0733.055.540, iar ADP îi va ridica în cel mult 24 de ore", garantează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Câinii vor fi duşi în adăpostul Grivei, unde vor fi cipaţi şi sterilizaţi în aşteptarea adopţiei. Adăpostul are o capacitate de circa 450 de locuri, dintre care sunt ocupate circa 300. Conform evidenţelor, lunar, din adăpost sunt adoptaţi circa 60 de câini. Alţi 60 au fost adoptaţi de orădeni cu păstrarea în adăpost, fiind vizitaţi în weekend de proprietarii lor de la distanţă.