Conform datelor de bilanţ, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a încheiat anul 2013 cu indicatori de performanţă buni: un număr sporit de cazuri soluţionate într-un timp mai scurt, un număr mai mic de inculpaţi achitaţi, plângeri puţine împotriva soluţiilor procurorilor. Aceasta, în condiţiile în care schema de personal a Parchetului rămâne în continuare incompletă.

"În cursul anului 2013 Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi unităţile subordonate au soluţionat un număr de 15.343 dosare, iar raportat la anul 2012 se constată o creştere a numărului de cauze soluţionate într-un procent de 14,77%. Au fost trimişi în judecată 1.383 de inculpaţi în 1069 de dosare penale, din care 112 inculpaţi în stare de arest preventiv", a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Ardelean, în urma bilanţului realizat pe anul trecut.

În ceea ce priveşte strict activitatea Parchetului de pe lângă Tribunal, au fost soluţionate 804 dosare (170 la urmărire penală proprie şi 634 în activitatea de supraveghere a cercetărilor penale), în creştere cu 17,2% faţă de anul 2012. Dintre acestea, 102 cauze au fost soluţionate prin rechizitoriu (faţă de 84 în anul precedent), fiind trimişi în judecată 164 inculpaţi, din care 23 în stare de arest preventiv.

Procurorii apreciază că majoritatea cauzelor au fost soluţionate cu celeritate, într-un termen mai mic de 6 luni de la prima sesizare, deşi schema de personal este în continuare incompletă: Parchetul Bihor funcţionează cu un număr de 10 procurori (din care unul delegat de la Parchetul Oradea), deşi are un stat de funcţii prevăzut cu 14 posturi de procuror.

Parchetul raportează o creştere a numărului de cauze soluţionate pentru combaterea evaziunii fiscale şi spălării de bani (au fost instituite măsuri asiguratorii pe bunuri în valoare de 8.498.221 lei şi au fost recuperaţi 2.342.857 lei), a infracţiunilor săvârşite prin violenţă şi a celor de corupţie (în 2013 au fost soluţionate 44 de cauze, din care 11 finalizate cu rechizitorii).

În cursul anului 2013 au fost declarate de procurorii încadraţi la cele 6 parchete din judeţ 117 apeluri şi recursuri în cauze penale, 83 fiind admise.

Cifrele arată, pe de altă parte, o scădere considerabilă a numărului inculpaţilor achitaţi prin hotărâri definitive: de la 31 în cursul anului 2012 la 18 în anul 2013. Anul trecut au fost restituite de instanţe doar două cauze, iar ponderea plângerilor adresate instanţelor împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată este caracterizată ca fiind "foarte mică" la nivelul întregului judeţ.

"Scăderea acestor indicatori (care în accepţiunea Consiliului Superior al Magistraturii sunt principalii indicatori de calitate) sau menţinerea lor la valori neesenţiale reflectă creşterea corelativă a calităţii actelor de trimitere în judecată, şi în general, îmbunătăţirea standardelor de înfăptuire a justiţiei în cursul urmăririi penale la parchetele din judeţul Bihor", este concluzia procurorului Cristian Ardelean.