Începutul lunii mai programează în curtea Palatului Princiar al Cetăţii orădene un spectacol deosebit.

Primul eveniment din cadrul proiectului privat City Opera, spectacolul o va aduce, în premieră la Oradea, pe adolescenta Laura Bretan, devenită o mică vedetă în SUA datorită vocii ei extraordinare, de soprană. Alături de aceasta, vor concerta trei solişti profesionişti, care vor prezenta arii, duete şi cvartete celebre din opere de Mozart, Puccini, Verdi sau Rossini. De asemenea, organizatorii le promit orădenilor şi muzică din filme.

Cultură în curte

Sub motto-ul "Operă, Musical şi Muzică de film în aer liber la Oradea", Academia ProArt organizează, pe 5 mai, de la ora 20.30, în Cetate, un spectacol inedit, prin care lansează proiectul privat City Opera.

Ovidiu Niculaș, dirijor de cor și orchestră, Fundația Deo Gloria"Împreună, noi şi publicul nostru, dorim să construim Oradea culturală, muzicală, aşa cum se cuvine, raportat la istoria acestui oraş. Credem că este nevoie de evenimente cu muzică clasică şi operă şi pentru atragerea turiştilor de calitate", spune Ovidiu Niculaş (foto), dirijor de cor şi orchestră şi, în acelaşi timp, director al Fundaţiei Deo Gloria, care a înfiinţat, ulterior, Academia ProArt.

Spectacolul se va ţine în curtea mică a fortăreţei, adică cea a Palatului Princiar, unde vor fi amplasate circa 1.500 de scaune şi o scenă. Pe aceasta vor urca corul şi orchestra ProArt, alături de mai mulţi invitaţi, care vor interpreta arii, duete şi cvartete celebre din opere de Mozart, Verdi, Puccini şi Rossini, fragmente din musicaluri la fel de cunoscute, cum ar fi "Phantom of the Opera" şi "Les Miserables", precum şi muzică din filme.

Roluri marcante

Soliştii de operă invitaţi la Oradea au cariere remarcabile. Soprana Diana Oros Wilder şi-a luat masteratul la Universitatea British Columbia şi a interpretat roluri importante în România, Italia şi America, lucrând acum la Opera din Zurich.

Datorită calităţilor sale vocale, baritonul Geani Brad a bătut lumea cântând pe scene din Milano, Roma, Palma de Mallorca, Geneva, Lausanne şi Zurich. De asemenea, el este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, la fel ca cel de-al treilea invitat al spectacolului de la Oradea, tenorul Hector Lopez Mendoza.

Născut în Mexic, acesta din urmă a studiat violoncel, saxofon, dirijat şi canto, având în portofoliu roluri importante de operă precum Don Jose ("Carmen"), Rodolfo ("La boheme"), Faust ("Mefistofele") şi Romeo ("Romeo şi Julieta"). El şi-a făcut debutul european în România, la Opera Naţională din Bucureşti, în "La Traviata".

Răsfăţata americanilor

Invitata specială a evenimentului de la Oradea este Laura Bretan. Fanii concursurilor televizate o cunosc ca fiind câştigătoarea ediţiei 2016 a emisiunii "Românii au talent", unde a impresionat prin vocea ei de soprană, deşi avea doar 13 ani. Cum e născută şi trăieşte în Chicago, Laura a concurat, în acelaşi an, şi la "America’s Got Talent", o emisiune extrem de populară în SUA, unde i-a şocat, la audiţii, pe juraţii Simon Cowell (cel care şi produce show-ul), Mel B (fostă componentă Spice Girls), Heidi Klum (supermodel) şi Howie Mandel (actor).

Ea a interpretat atunci un fragment din "Nessun dorma" şi a ridicat o sală întreagă în picioare, reuşind să o convingă pe Mel B să apese "the golden buzzer" şi să o trimită direct în show-urile live, de unde a ajuns, apoi, până în finală. Laura studiază muzica de la 5 ani, iar după succesul din emisiunea "America’s Got Talent", însoţită de mama ei şi profesoara de canto, a început să călătorească prin lume pentru mici recitaluri, care să-i pună în evidenţă talentul, fără să-i pună în pericol vocea, încă în formare. Unul dintre acestea va fi cel din 5 mai în Cetatea Oradea.

Biletele se vând prin reţeaua Eventim şi partenerii acesteia (Orange, Germanos, Diverta) la preţuri între 30 şi 120 lei, în funcţie de locul ales. Şi, dată fiind oferta propusă de organizatori, nu-i sigur că vor mai rămâne disponibile prea mult timp...