Anul 2024 anunţă două lungmetraje horror în care se va regăsi imaginea faimosului şoricel Mickey. Acest lucru a putut fi posibil după ce drepturile de autor ale companiei Disney pentru acest personaj au expirat în 1 ianuarie.

Potrivit site-ului Hotnews.ro, cum drepturile de autor Walt Disney în SUA au expirat, acest lucru permite oricărui regizor sau fan să copieze, să distribuie, să refolosească sau să adapteze în mod liber imaginea personajelor care apar în desenul animat "Steamboat Willie", printre care se numără Mickey Mouse şi partenera sa, Minnie.

Scurtmetrajul alb-negru "Steamboat Willie" a apărut în 1928 şi a fost un adevărat succes, motiv pentru care Walt Disney a folosit imaginea şoricelului decenii în şir. Legislația americană privind drepturile de autor prevede ca o astfel de creație să fie protejată doar pentru 95 de ani, după care ea poate fi folosită la liber.

Ca atare, pasionaţii de filme horror au profitat de oportunitatea legală. Unul dintre filmele anunţate, "Mickey's Mouse Trap", prezintă povestea unui criminal cu mască de Mickey Mouse, care terorizează un grup de tineri într-o sală de jocuri.

Lansarea acestui film, care are un buget redus, este programată pentru luna martie. 

În paralel, regizorul Steven LaMorte, recunoscut pentru filmul său horror din 2022 "The Mean One", inspirat de Grinch, a declarat pentru revista Variety că lucrează la propria sa versiune horror a lui Mickey Mouse, fără a avea încă un titlu oficial.

"«Steamboat Willie» a adus bucurie mai multor generaţii, însă sub acel exterior vesel se află un potenţial de teroare pură şi haotică", a declarat regizorul într-un comunicat, conform Hotnews.ro.

Cele două proiecte regizorale amintesc de lansarea filmului "Winnie-the-Pooh: Blood and Honey" din 2023, o producţie independentă care a devenit posibilă după ce drepturile de autor ale primelor cărţi cu personajul Winnie the Pooh au expirat.

Sursa citată mai notează că Disney va urmări îndeaproape adaptările personajului său în spaţiul public.

De precizat că doar varianta veche a şoricelului va putea fi folosită, cea iniţială din filmul lansat în 1928, în care Mickey Mouse apare ca un şoarece negru, slăbuţ şi puţin răutăcios. Personajul cu contururi mai rotunjite, cu mănuși albe şi pantaloni roşii este în continuare protejat de drepturile de autor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!