Campania gratuită de microcipare a câinilor de rasă comună şi metişi din Oradea continuă şi în anul 2024, după ce anul trecut au fost organizate mai multe astfel de acţiuni menite să prevină apariţia câinilor pe străzile din municipiu.

Stăpânii animalelor sunt aşteptaţi să le ducă la unul dintre cele două cabinete veterinare incluse în programul Primăriei.

Este vorba despre cabinetul doctoriţei veterinare Daiana Năşcan de pe strada William Shakespeare nr. 11B din Oradea, care este deschis de luni până vineri între orele 10 şi 19 şi sâmbătă între orele 10 şi 13, şi cabinetul medicului Sandor Benyovszki, situat pe strada Molidului 58 din Oradea, al cărui program este de luni până vineri între orele 8 -12 şi între 17 şi 18, iar sâmbătă între orele 9 şi 11.

Orădenii trebuie să știe că în această categorie sunt incluși toți cățeii fără pedigri, chiar dacă în carnetele lor de sănătate scrie că aparțin unei anumite rase.

"Campania pune accent pe conştientizarea cetăţenilor, cu precădere a deţinătorilor şi proprietarilor de câini, referitoare la obligaţiile pe care le au, respectiv înregistrarea animalelor pe care le deţin, vaccinarea acestora pentru prevenirea răspândirii bolilor şi ulterior, sterilizarea lor. Cu această ocazie, reamintim că municipalitatea va derula, anul acesta, şi o campanie de sterilizare gratuită, iar câinii care nu sunt microcipaţi nu vor putea fi sterilizaţi în cadrul ei", se arată în comunicatul municipalităţii.

Reprezentanţii primăriei amintesc și că în cazul în care un câine nu este microcipat, proprietarul poate fi sancţionat cu amendă ce variază între 5.000 şi 10.000 de lei.


Vezi mai jos și alte detalii amintite de PMO legate de obligativitatea microcipării!

1. Câinii neînregistraţi vor fi consideraţi câini fără stăpân, nu vor putea fi vaccinaţi antirabic şi vor trataţi conform legislaţiei în vigoare (vezi HG 1059/2013).

2. Câinii deja microcipaţi, dar neînregistraţi – înregistrarea acestora se va putea efectua doar dacă microcipul implantat este valid. Altfel, se va recurge la o nouă microcipare.

3. Câinii vaccinaţi antirabic, fără microcip şi neînregistraţi – trebuie identificaţi şi înregistraţi înaintea revaccinării anuale.

4. Încă din 15 martie 2014 este interzisă vaccinarea antirabică a câinilor neînregistraţi.

5. Câinii nou-născuţi – trebuie microcipaţi şi înregistraţi în maximum 90 zile de la fătare, înaintea vânzării, donării sau scoaterii în spaţii publice a acestora.

6. Câinii cumpăraţi din petshop sau canise trebuie să fie microcipaţi, înregistraţi şi să aibă carnet de sănătate în momentul vânzării acestora.

Schimbarea proprietarului, fătarea, vânzarea, donarea, pierderea, furtul sau moartea animalului trebuie înregistrate în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Proprietarul are obligativitatea să informeze medicul veterinar despre orice astfel de eveniment.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!