De peste 100 de ani, e locul unde se iau hotărârile importante privind viaţa oraşului, iar de câţiva ani aici se şi unesc destine. Sala Mare a Primăriei, învechită de vreme, se va schimba la faţă.

La ideea edilului şef Ilie Bolojan, uriaşa încăpere va fi reamenajată după modelul original, cu scaune dispuse în amfiteatru şi cu un pupitru în faţa căruia se vor posta cei care vor lua cuvântul. Totul pentru a da mai multă solemnitate adunărilor publice, în speranţa că forma va determina şi schimbarea fondului...

Renovare cu restaurare

01 ilie bolojan.jpgGazdă a numeroase evenimente care au decis soarta oraşului şi a orădenilor în ultimul secol, Sala Mare a Primăriei, denumită azi Traian Moşoiu, are nevoie de atenţie. Decorată cu elemente de arhitectură deosebite, încăperea a fost în anii din urmă doar spoită, dar niciodată recondiţionată cu adevărat. "Când am venit în Primărie, mi s-a spus că în Sala Mare ar trebui întărit plafonul în zona unde e montat candelabrul, pentru că prezintă o uzură destul de serioasă", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Edilul s-a gândit, însă, că odată cu renovarea s-ar putea face şi o reamenajare, astfel încât locul să capete mai multă prestanţă şi valoare.

Asta presupune implicit şi schimbarea mobilierului. În prezent, sala are o masă ovală în centru, în jurul căreia stau aleşii orădenilor la şedinţele Consiliului Local, un prezidiu în partea opusă intrării, la care se aşază primarul, cei doi primari, secretarul oraşului şi consilierul care prezidează şedinţa, un pupitru pentru cei care doresc să sublinieze caracterul formal al intervenţiilor lor, iar în părţile laterale scaunele unde pot lua loc cetăţenii care asistă la reuniune şi funcţionarii municipalităţii. Sala are şi un balcon, dar nu mai este de mult deschis publicului, foarte rar fiind folosit pentru unele spectacole extraordinare, ca loc pentru coruri, de pildă.

Ca odinioară, dar modern

Primarul Ilie Bolojan a propus refacerea sălii conform modelului original, adică în formă de amfiteatru. Practic, s-ar păstra în continuare masa de prezidiu acolo unde e şi în prezent, iar în faţa ei ar fi pupitrul pentru cei care doresc să se adreseze audienţei. Apoi, ar urma rândurile de scaune aşezate în formă de semicerc, cu deschiderea spre prezidiu. "Scaunele ar fi aşezate pe şase rânduri. Primele două rânduri ar fi rezervate consilierilor locali, iar următoarele pentru cetăţenii care asistă la şedinţele Consiliului", explică Bolojan. La fiecare două rânduri de scaune va exista o treaptă cam de 20 de centimetri. Modelul original ar avea o singură inovaţie: la fiecare scaun va exista priză, pentru conectarea calculatorului personal.

Prin această dispunere a mobilierului, s-ar reduce numărul de locuri de la circa 200, câte sunt acum, la 150. Însă în mod cert aspectul ar fi cu totul altul, mai cu seamă că modelul original este cel al Parlamentului britanic, renumit pentru sobrietatea dezbaterilor, determinată şi de modul de amplasare a mobilierului. "Această dispunere permite inclusiv organizarea de concerte de cameră, dar şi prezentări, conferinţe şi diferite vizionări", spune primarul, care în prealabil s-a consultat cu arhitectul Ernest Pafka. Evident, şi după reamenajare sala va putea fi în continuare închiriată de tinerii însurăţei pentru cununia civilă.

Mobilier pe bani europeni

Lucrările de reabilitare a sălii urmează să fie suportate de bugetul local, dar pentru partea de mobilier municipalitatea s-ar putea să profite de relaţia cu reprezentanţii regiunii Trentino, din Italia. Aici există un Institut al Lemnului ce a câştigat un proiect cu finanţare europeană în cadrul căruia ar putea fabrica şi livra gratuit mobilierul pentru Primăria Oradea.

Italienii vor veni în România pe 25 august, pentru a stabili dacă bat palma sau nu cu edilii oraşului, variantă ce pare mai mult decât probabilă. "Oferta de colaborare a fost făcută de Alberto Pacher, fost primar al oraşului Trento (n.r. - oraş cu care Oradea este înfrăţită), şi de consulul onorific Maurizio Passerotti, motiv pentru care le mulţumesc sincer", spune Ilie Bolojan.

Cu sau fără mobilierul realizat în Italia, prin readucerea Sălii Mari la chipul ei original, Primăria ar demonstra că pune preţ pe trecut, pe simboluri şi pe valoarea oamenilor de atunci. Căci, în fond, de la ei avem toate bogăţiile cu adevărat importante ale oraşului...


PRESA, LA ÎNĂLŢIME
Balconul, redeschis pentru jurnalişti

Deşi în prezent nu este deschis publicului, balconul Sălii Traian Moşoiu ar putea fi redeschis după finalizarea lucrărilor de renovare. Tot după modelul britanic, primarul Oradiei vrea ca la şedinţele Consiliului Local jurnaliştii să aibă locuri rezervate în balcon, de unde au vizibilitate asupra întregii săli.

Bineînţeles, şi scaunele lor ar urma să fie dotate, la fel ca ale consilierilor, cu prize pentru laptop-uri, pentru ca ştirile să poată fi redactate chiar la faţa locului şi trimise instantaneu spre redacţii.