Scandal provocat miercuri, în plină zi, chiar în centrul Oradiei, de o "gorilă" a lui Ioan Micula, preşedinte al grupului de Firme Transilvania General Import Export, care a agresat un jurnalist de la BIHOREANUL!

"Nu mi-ai cerut voie!"

În jurul orei 11, observând că omul de afaceri Ioan Micula ieşea din restaurantul Transilvania împreună cu un reprezentant al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor, ce făcuse un control la faţa locului, reporterul BIHOREANULUI, care trecea prin zonă, s-a apropiat de aceştia şi le-a făcut trei fotografii.

Deşi acest lucru s-a întâmplat pe domeniul public, fără ca jurnalistul să-şi ascundă intenţia şi fără să fi fost provocator, ba chiar salutând şi vrând să-i ceară magnatului informaţii despre rezultatul controlului, Micula s-a dovedit iritat. "Nu-mi fă poze! N-ai voie să-mi faci poze, nu mi-ai cerut voie!", s-a răstit el la jurnalist.

Deşi acesta a încetat să mai folosească aparatul foto, omul de afaceri nu a revenit la un ton ponderat, refuzând să facă declaraţii şi continuându-şi drumul spre strada Postăvarului, până la intrarea în sediul firmei, împreună cu reprezentantul Direcţiei pentru Patrimoniu Cultural şi cu ceilalţi doi însoţitori cu care era în grup.

"Nici nu ştii când o să te fac!"

Imediat ce Micula s-a depărtat, un bodyguard dintre cei doi care îl însoţeau - având o înfăţişare de interlop, "costumat" în pantaloni şi bluză de training cu glugă - l-a apucat pe reporter de braţ, încercând să-i ia aparatul. A renunţat doar datorită prezenţei unor trecători, nu însă fără a slobozi un potop de înjurături de cea mai joasă factură şi, mai ales, nu înainte de a-l ameninţa în stil mafiot: "Te-am văzut. Te-am pozat! O să te fac! Te caut eu, nici nu ştii când te fac! O să-ţi zdrobesc oasele!".

Bodyguardul şi-a încetat ameninţările abia după ce jurnalistul a intrat în sediul unei bănci din apropiere, BRD, iar agentul de pază al acesteia a sunat la 112, scena fiind înregistrată de camerele de supraveghere din zonă, atât ale băncii, cât şi ale oraşului. Agresorul s-a îndreptat apoi imediat spre sediul TGIE, împreună cu colegul său, care nu intervenise deloc.

Când un echipaj al Poliţiei a ajuns la faţa locului, acest al doilea bodyguard şi un alt angajat al lui Micula au susţinut într-o primă fază că nici măcar nu îl cunoşteau pe agresor, iar apoi că, de fapt, acesta a încercat doar să-şi facă datoria, adică să-l protejeze pe afacerist de o "posibilă agresiune".

În cele din urmă, jurnalistul a depus o plângere la Poliţie, iar împotriva bodyguardului va fi întocmit un dosar penal, pentru agresiune şi ameninţare.

Închis pentru... nuntă

BIHOREANUL este ziarul care a semnalat, la începutul anului, că Ioan Micula, proprietarul imobilului în care funcţionează Restaurantul Transilvania, a ordonat închiderea localului şi, în cel mai mare secret, reamenajarea acestuia astfel încât să poată găzdui petrecerea de nuntă a fiicei sale cele mari, programată în luna iulie.

Atâta doar că imobilul, construit între 1903-1904 şi denumit o vreme Hotel Pannonia, face parte din lista monumentelor protejate de lege, iar conform Legii 422/2001 proprietarul avea nevoie, înaintea oricărei lucrări, de o serie de documente, între care avizul Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor ce funcţionează pe lângă Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor. Or, firma lui Ioan Micula nu numai că nu avea acest aviz, ce se emite în baza unui proiect întocmit de un arhitect expert agreat de Ministerul Culturii, dar nici măcar nu l-a solicitat.

Autorităţi fără autoritate

Autosesizat încă din februarie în baza informaţiilor publicate în acest sens de BIHOREANUL, şeful Direcţiei, Lucian Silaghi, a încercat să afle încă de atunci de la proprietar ce modificări doreşte să aducă imobilului are şi l-a invitat să solicite, cum impune legea, avizul necesar.

Vreme de trei luni n-a primit însă niciun răspuns, astfel că, la rându-i, a sesizat Primăria Oradea, Instituţia Arhitectului Şef, Inspectoratul pentru Construcţii şi Fundaţia pentru Protecţia Monumentelor. Abia în luna aprilie, după ce nici reprezentanţii Direcţiei, şi nici cei ai municipalităţii nu au fost lăsaţi să intre în clădire pentru control, Poliţia Locală a amendat firma lui Micula cu modesta sumă de 1.000 lei.

Cu două săptămâni în urmă, Silaghi a notificat oficial şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, pentru ca instituţia pe care o conduce să primească sprijin în efectuarea controlului, în condiţiile în care lucrările de modificare a clădirii ordonate de Micula continuă, iar omul de afaceri nu permite accesul pe proprietatea sa.

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, Ioan Micula doreşte recompartimentarea totală a interiorului restaurantului pentru a-i dubla capacitatea de la 200 la 400 de locuri, acesta susţinând, după ce a fost amendat de Poliţia Locală, că mai vrea să dezafecteze liftul montat în vremea comunismului, să restaureze tavanul şi să înlocuiască pardoseala. Specialiştii se tem, însă, că se fac intervenţii şi lucrări - inclusiv balcoane - ce ar schimba nu doar aspectul, ci şi rezistenţa clădirii.

"Vor suporta rigorile legii"

La conferinţa de presă de miercuri susţinută de primarul Ilie Bolojan şi arhitectul-şef Adriana Lipoveanu, reprezentanţii municipalităţii au fost chestionaţi de BIHOREANUL despre ce demersuri au făcut, de la ineficienta amendă de 1.000 de lei până astăzi, pentru a stopa infracţiunea care se comite, cu ştiinţa tuturor, la doi paşi de Primărie.

Fără a răspunde dacă a mai făcut demersuri în utlimele săptămâni, Lipoveanu a confirmat faptul că "lucrările nu sunt autorizate" şi că "există suspiciunea că ele continuă". "Dacă autorităţilor li s-a interzis accesul, vom adresa o somaţie în scris firmei şi, dacă din nou nu ne lasă, ne vom adresa organelor legii", a spus funcţionara.

Primarul Bolojan a completat: "Pentru noi lucrurile sunt clare. În cazul în care nu au sistat lucrările - pentru că aşa au spus, că le vor sista - vor suporta rigorile legale". Oare la fel ca până acum?

Citiţi pe această temă şi articolele:

"Transilvania sub asediu! Ioan Micula amenajează în secret şi fără autorizaţie un monument istoric pentru nunta fiicei sale (FOTO)"

Mai puţin nu se poate! Fraţii Micula au fost amendaţi cu 1.000 lei pentru lucrările neautorizate de la restaurantul Transilvania