Dacă o altă fată de vârsta ei ar vrea să se laude cu ceva, probabil şi-ar înşira jucăriile sau parfumurile. Estera Forogău, o copilă de 10 ani din satul Păgaia, comuna Boianu Mare, îşi etalează însă instrumentele muzicale.

Micuţa a învăţat să cânte la 8 instrumente, deşi lecţii a luat doar pentru pian. Născută cu ureche muzicală absolută, cum spun specialiştii, Estera e o raritate: recunoaşte orice sunet pe care-l aude cu aceeaşi naturaleţe cu care, de pildă, orice om vede culorile. În mintea ei, sunetele formează o partitură perfectă pe care o poate reproduce apoi chiar dacă nu ştie s-o scrie pe portativ.

Talent nativ

Pentru oamenii de ştiinţă, urechea muzicală absolută are şi acum multe necunoscute. Savanţii au reuşit să stabilească doar că persoanele cu auzul perfect recunosc instantaneu şi instinctiv orice notă auzită, spre deosebire de oamenii obişnuiţi, care pot deosebi două note doar prin repetiţie sau după ani de studiu. Doar una din 10.000 de persoane are acest dar, cel mai faimos "posesor" de ureche muzicală absolută fiind Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care la 5 ani, înainte de a fi deprins scrierea, compunea piese pentru pian, pe care le transpunea apoi pe portativ tatăl său.

În micul sat de la margine de Bihor, mezina familiei Forogău şi-a surprins părinţii cam la fel cum micul Mozart uimea lumea în secolul XVIII. La fel de binecuvântată precum Amadeus, Estera poate cânta la orice instrument de îndată ce-l aude. "Eu am învăţat notele când eram însărcinată. Poate de-aia s-a şi născut aşa", încearcă o explicaţie Ana Forogău, mama copilei.

Autodidactă

Estera avea 3 ani şi jumătate când a cântat pentru prima oară la un instrument: fluierul. Mama sa coordona o orchestră de copii în sat, luând-o şi pe ea la repetiţii. Într-o zi, Estera a luat fluierul în mâini şi, ca din senin, a reprodus un cântec de la cap la coadă. "Nu înţelegeam cum a reuşit, că nu ştia notele", îşi aminteşte Ana.

Văzând că fetei îi place, a lăsat-o în orchestră, fără să mai caute explicaţii. "În pauzele repetiţiilor cerea flautul de la colege. A suflat de câteva ori în el, apoi a început pur şi simplu să cânte, cursiv", povesteşte femeia. A fost doar începutul, Estera explorând apoi şi alte instrumente. La 4 ani cânta şi la mandolină, iar un an mai târziu şi la vioară. Până la 10 ani a învăţat, tot singură, să cânte şi la chitară, la nai, clarinet şi acordeon. Fără ca nimeni să-i fi dat vreo lecţie ori să-i fi arătat cum se face!

Talent divin

În urmă cu trei ani, soţii Forogău au început să-şi pună întrebarea cum ar putea fiica lor să-şi cultive abilităţile. Prin intermediul unor cunoscuţi s-au întâlnit cu Sabin Păutza, celebrul dirijor şi muzicolog, care a predat şi la Oradea, la Universitatea Emanuel. "Maestrul a testat-o şi a rămas uimit. A chemat încă o profesoară să o vadă, şi aceasta ne-a spus că n-ar avea ce s-o înveţe pe Estera, ci dumneaei ar avea de învăţat", povesteşte mama copilei. "Maestrul Păutza ne-a spus că nici nu ştim ce avem în casă", adaugă şi tatăl fetei, Călin. Aşa au aflat că Estera are ureche muzicală absolută, talent de care ei, oameni modeşti de la ţară, nici nu auziseră.

Dirijorul le-a recomandat părinţilor s-o înscrie la cursuri de pian, convins că fata ar putea excela la acest instrument. Cum nu aveau un pian în casă, iar cum tatăl zilier şi mama casnică nu şi-au permis să-i cumpere unul, însuşi Sabin Păutza i-a făcut acest cadou. "M-a sunat într-o seară să mă anunţe că a doua zi ne va ajunge un pian pentru Estera", spune Ana, convinsă că niciodată nu-i va putea mulţumi maestrului pentru generozitatea sa. De atunci, micuţa ia lecţii o dată pe săptămână la Oradea, iar în rest exersează singură acasă, în sat.

Estera a prins drag de pian, dar continuă să cânte şi la alte instrumente. Timidă, spune că toată viaţa nu vrea mai mult decât să cânte şi să citească. Dacă o întrebi cum de se pricepe să cânte la orice instrument îi ajunge în mâini, ridică din umeri: "pur şi simplu". Nu ştie nici cum i se formează în minte cântecele pe care apoi le transcrie pe foi într-un fel special al ei, cu linii şi puncte pe care nimeni altcineva nu le poate descifra.

Probleme pământeşti

Maestrul Sabin Păutza le-a spus părinţilor Esterei că fata ar trebui să studieze în străinătate, pentru a-şi şlefui rarisimul talent. Pentru Călin şi Ana, însă, chiar şi drumurile săptămânale între Păgaia şi Oradea, pentru lecţiile de pian, sunt grele şi îi costă până peste puteri. "În fiecare luni o luăm de la şcoală, o aducem la Oradea, iar acasă ne întoarcem pe la 11 noaptea", explică bărbatul. Marţea dimineaţa, fetiţa îşi reia locul la şcoala din Păgaia, unde e elevă în clasa a IV-a. "Noroc că învăţătoarea o înţelege", spune mama.

Familia Forogău a avut noroc cu Fundaţia Comunitară Oradea, prin care a primit 6.000 de lei, sumă donată de mai multe companii locale ai căror reprezentanţi au fost impresionaţi de talentul Esterei. Banii vor acoperi cheltuielile doar pentru o vreme, după care părinţii vor fi nevoiţi să caute noi soluţii. Sunt hotărâţi însă să nu îngăduie ca talentul fetei lor să se piardă, ci să încânte lumea. Aşa cum, de altfel, Estera merită...