Programul "Un start bun", lansat joi la hotelul Ramada, este o iniţiativă pilot a Roma Education Fund din Budapesta, implementată în 16 localităţi din Slovacia, Ungaria, Macedonia şi Romania pe o perioadă de 22 luni, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene.

În România, "Un start bun", program care îşi propune să le ofere micuţilor romi şi nu numai şansa la o educaţie timpurie corespunzătoare, se desfăşoară în cartierul Mofleni din Craiova şi în satul Telechiu din comuna Ţeţchea.

"Ruhama a aderat la implementarea proiectului în Bihor în satul Teţchea, unde copiii de acolo, nu numai cei romi, vor avea şansa la o educaţie şi îngrijire timpurie", a declarat pentru BIHOREANUL Tina Daragiu, director executiv al fundaţiei Ruhama.

Potrivit acesteia, programul va fi împărţit pe grupe de la 0 la 3 ani şi de la 3 la 6 ani. "Pentru copiii de până la trei ani, există în curs de amenajare un centru de tip creşă. Însă această creşă nu este una tipică, ci una în care micuţii vor beneficia de educaţie integrată, prin activităţi de stimulare a intelectului şi jocuri", a mai spus reprezentanta fundaţiei Ruhama. Centrul pentru copiii mai mici de trei ani este în curs de dotare echipamentele necesare şi va fi funcţionabil începând de anul viitor.

În Telechiu, există 45 de copii romi mai mici de trei ani şi peste 20 de români. Toţi copiii vor merge împreună la creşă, ca parte a părţii de integrare a proiectului.

Şi părinţii merg la şcoală

Pentru categoria de vârstă între 3 şi 6 ani, programul "Un start bun" înfiinţează o grupă specială de grădiniţă în cadrul unui centru de zi de la Telechiu, pe care sunt încurajaţi să o frecventeze toţi cei 37 de copii romi cuprinşi în acea categorie de vârstă. "În momentul de faţă, frecvenţa la grădiniţă este foarte scăzută în localitate", a precizat Tina Daragiu.

Pentru a se asigura că micuţii vor merge la grădiniţă, reprezentanţii Ruhama au avut încă din luna august întâlniri cu părinţii în care li s-au explicat beneficiile unei educaţii timpurii.

În plus, pe perioada desfăşurării programului, toţi părinţii din sat vor putea să participe la "Şcoala pentru părinţi", ţinute de asistenţi sociali, educatori şi personal medical care le va spune acestora despre nevoile copilului pe plan educaţional, dar şi din punct de vedere al sănătăţii.

Proiectul "Un start bun" are o finanţare de 2 milioane de euro, dintre care 90.000 au fost alocaţi programului care urmează să fie implementat în satul bihorean Telechiu.