Furtuna de săptămâna trecută de pe Coasta de Azur a stricat multe din construcţiile de pe plajă, iar acum organizatorii muncesc din greu. Înalţă corturi, lipesc afişe şi întind covorul roşu, pe unde vor păşi, de miercuri, starurile lumii.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, România va fi prezentă cu 10 filme. "Aurora" lui Cristi Puiu va deschide secţiunea "Un certain regard".

Radu Muntean se teme de norul de cenuşă, aşa că a plecat de marţi cu maşina la Cannes. Acolo va participa cu filmul "Marţi, după Crăciun". Se va întrece cu Cristi Puiu. "Eu n-am niciun fel de aşteptări la premii, dacă se întâmplă, cu atât mai bine. E un frumos bonus" spune regizorul.

"Autobiografia lui Ceuaşescu" regizat de Andrei Ujică este cel de-al treilea lungmetraj românesc de la Cannes. Filmul va fi prezentat în secţiunea principală, în afara concursului.

Alte şapte scurtmetraje româneşti vor avea proiecţii la festival. Printre ele se numără şi cel al orădenilor Marcel Adorjan şi Paul Borza - "Actor amator, caut de lucru" sau, în engleză, "Mister Big Man Hollywood" - care, în 17 minute, prezintă drama unui tânăr ambiţios care îşi doreşte să fie actor.

În total, delegaţia română va număra 60 de persoane. Numai amenajarea standului din cadrul Pieţei de Film a costat 60.000 de euro. Festivalul de Film de la Cannes se va încheia pe 23 mai.

Citeşte pe această temă şi articolul: Filmul unui orădean, selectat la Cannes