Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la sediul PRM Bihor, preşedintele filialei, istoricul Mihai Drecin, s-a arătat bucuros că presa dezvăluie situaţia segregării din şcolile bihorene, referindu-se la dezvăluirile BIHOREANULUI din articolul "Şovinism de budă: Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC".

În articol este prezentată situaţia de la Şcoala Szacsvay, unde mai multe învăţătoare şi părinţi s-au plâns de directoarea Pasztor Gabriela, care discriminează elevii români, dispunând ca aceştia să nu folosească acelaşi WC cu cei maghiari, iar femeia de serviciu să-l cureţe doar pe cel folosit de maghiari. Materialul mai prezintă şi metodele la care comunitatea maghiară apelează pentru ca, în timp, să aibă tot mai multe şcoli exclusiv maghiare.

"Fiecare stat îşi apără interesele, noi nu ni le apărăm. Am văzut chiar în BIHOREANUL, care publică un material excepţional vizavi de politica şcolară la nivelul Oradiei. Este exact ceea ce-am spus noi ani de zile. Însă, atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria care dă banii pentru şcoli se fac că nu cunosc lucrurile acestea", a declarat preşedintele PRM Bihor.

Mihai Drecin a vorbit şi despre mai multe clădiri care ar fi fost retrocedate pe nedrept bisericilor istorice maghiare, căci nu fuseseră ale lor. "Şi casele evreilor orădeni care au murit în lagăr au încăput pe mâna unor şmecheri cu concursul Primăriei Oradea, înainte de venirea echipei domnului Bolojan. Juriştii din Primărie, care la vremea aceea au manevrat aceste lucruri împreună cu fostul viceprimar Rozalia Biro, au fost obligaţi să plece, dar n-au plătit pentru deciziile lor", a afirmat Drecin.

În acest context, referindu-se la "manevrele" statului maghiar în Transilvania, preşedintele PRM Bihor a amintit şi faptul că Ungaria "acordă cetăţenie maghiară pentru toţi românii interesaţi să plece în Statele Unite", ceea ce reprezintă un pericol în ce priveşte raportul româno-maghiar. "Din luna mai a anului trecut există o afluenţă de români, şi nu numai din Transilvania, care îşi întocmesc acte pe gratis, făcute de angajaţii UDMR şi se duc în Ungaria şi depun jurământul", a spus politicianul. "Este o formulă prin care statul maghiar încearcă să răstoarne, cel puţin scriptic, demografia realităţilor din Transilvania. Dacă Guvernul nostru nu se străduieşte să obţină dreptul cetăţeanului român de a călători, ne vom trezi că în Transilvania nu sunt 1,2 milioane de maghiari, ci 4 milioane. Iată că, astfel, din punct de vedere demografic, se poate demonstra că Transilvania se poate constitui într-un stat autonom", a adăugat istoricul.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, vicepreşedintele PRM Bihor, Cornel Mărcuş, a anunţat pentru lunile următoare alegeri la nivel comunal, local şi judeţean, în urma rezultatelor proaste de la alegerile parlamentare din decembrie.

Citeşte despre situaţia de la şcoala Szacsvay în articolul: Şovinism de budă! Directoarea Şcolii Szascvay le interzice copiilor români să folosească un WC