Are 37 de ani, e medic ATI în cadrul Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea, iar ultimele 6 luni l-au găsit în "prima linie", pe secţia de terapie intensivă, acolo unde continuă să trateze bolnavii cu forme severe de Covid-19.

Acum, Mihai Florea îşi propune ca, prin candidatura sa pentru Senatul României, să pună umărul la însănătoşirea sistemului nostru de sănătate, proiectele lui incluzând deschiderea acestuia din punct de vedere al concurenţei serviciilor medicale, un sistem de finanţare şi co-finanţare "per serviciu", un program naţional care să asigure nu doar tratamentul, ci şi recuperarea post-traumatică, construirea, cu ajutorul banilor europeni, a spitalelor regionale, rămase doar o palidă promisiune a PSD exact când era mai mare nevoie de ele, dar şi integrarea pacientului în centrul întregului sistem de sănătate.

Dincolo de candidatura sa, însă, medicul Mihai Florea rămâne fidel muncii sale de zi cu zi, concentrându-se pe fiecare persoană în parte şi pe lupta contra-cronometru pe care, atât el cât şi colegii săi, o poartă deja de luni de zile, zi de zi, încercând să se ferească de predicţii de lungă durată în lipsa unei baze ştiinţifice:

"E un an complicat, unul în care există încă multă incertitudine. S-au făcut o mulţime de prognoze în ultimele luni, însă virusul ne dovedeşte în continuare că este extrem de şiret, motiv pentru care adevărul este că nu putem încă spune cu exactitate când ne vom afla în situaţia fericită de a scăpa de el. Asta dacă e să rămânem oneşti, fără a încerca să politizăm. Cu toate acestea, văd şi sunt convins de faptul că medicii şi specialiştii lucrează fără încetare pentru ca fiecare persoană bolnavă, şi mă refer aici în special la cazurile grave, să aibă cât mai mari şanse de vindecare. În momentul acesta, fiecare zi poate reprezenta şi reprezintă de multe ori o nouă bătălie, una pe care suntem obligaţi să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a o câştiga."

Atunci când e întrebat despre sfaturile pe care le-ar da în această perioadă, Mihai e cât se poate de sincer:

"Respectarea normelor de igienă şi distanţare e importantă. Masca e importantă. Fără ele, situaţia poate oricând să ia amploare în sens negativ, mai ales că, aşa cum se poate observa, numărul de cazuri e într-o continuă creştere, deşi ponderea cazurilor grave în raport cu numărul total de infectări a rămas constantă. 

Dincolo de aceste reguli de bun-simţ, însă, e important să rămânem lucizi. Să renunţăm în primul rând la sintagme de tipul "medici eroi", căci noi, medicii, suntem pur şi simplu oameni care încearcă să ajute oameni, practicându-ne meseria cât mai bine cu putinţă. Nu, nu sunt un erou. Sunt convins de asemenea că nici colegii mei nu se consideră a fi. Să renunţăm de asemenea la formulările bombastice şi să enunţăm informaţiile într-un mod simplu şi practic, pentru ca ele să poată fi uşor urmărite de către cititori şi internauţi. Să fim eficienţi, adică. Cu fiecare mesaj."

Mihai Florea candidează la Alegerile Parlamentare din partea Alianţei USR PLUS, fiind prima opţiune pentru Senatul României.

(advertorial)