Candidatul PDL la Primăria Oradiei a criticat, marţi, administraţia locală, acuzând că ridicarea unui nou CET, pe gaz, este cea mai proastă alternativă aleasă pentru oraş. Arătând că şi aşa Electrocentrale reprezintă o gaură neagră în bugetul local, creând o pierdere de 45 milioane de lei în perioada 2010-2011, Groza a zis că CET-ul pe gaz ar fi o povară şi mai mare.

Termen forţat

"20% din bugetul oraşului este numai pentru CET, iar în aceste condiţii primarul a ales cea mai proasă soluţie: CET pe gaz. Adică din lac în puţ. Trebuie rezolvate simultan două probleme: eficienţa energetică şi problemele de mediu", a spus Groza.

Acesta a adăugat că situaţia e cu atât mai păguboasă cu cât consultantul "a forţat în grabă" implementarea proiectului pe termoficare cu termen impus 2013 când, de fapt, mai era timp. "A indus în eroare Consiliul Local. Din ghidul solicitantului rezultă că refacerea impactului negativ asupra mediului la sistemul de încălzire urbană în cele mai poluate localităţi are termen până la 2015, nu 2013, cum s-a spus în Consiliul Local", a zis Groza.

Candidatul a denunţat ideea construirii unui CET pe gaz, afirmând că, deşi municipalitatea a spus că soluţia nu va fi costisitoare, toate statisticile indică faptul că gazul este cel mai scump şi, mai mult, se estimează că valoarea acestuia se va tripla. "Au fost interese la mijloc? Acest proiect, vândut drept mană cerească, în realitate e ca o piatră de moară legată de gâtul administraţiei şi al orădenilor", a spus Groza.

Pe lângă detalii tehnice, candidatul a pus pe tapet şi problema preţului plătit de orădeni, afirmând că, potrivit ghidului solicitantului, nivelul de suportabilitate pentru populaţie trebuie să fie de 4% din venitul celor mai sărace gospodării, după implementare. "Prin două adrese, a proiectantului şi a consultanţei, se modifică gradul de suportabilitate la 8,5% din venitul mediu al populaţiei, care este de fapt o măsluire grosolană în defavoarea orădenilor".

Preţ prea mare

PDL-istul a criticat şi preţul gigacalorieiei, arătând că, la semnarea contractului cu finanţatorul, într-o anexă se menţionează tarifele aplicate, defalcate pe ani. "Aici scrie că pentru anul 2012 preţul gigacaloriei în Oradea este de 190 de lei, or astăzi gigacaloria este de 235 de lei", a zis Groza, întrebându-se retoric "cum se face că în alte oraşe locuitorii plătesc mai puţin pentru gigacalorie, numai în Oradea nu se poate?".

Bucureştenii, a arătat PDL-istul, plătesc 170 pe gigacalorie, subvenţia de la Primărie fiind 150 de lei, la Cluj locuitorii plătesc 165 de lei pe gigacalorie, subvenţia de la primărie fiind de 189 de lei, la Beiuş gigacaloria costă 77 de lei, iar încălzirea este pe apă geotermală. "Numai la Oradea se plăteşte 235 de lei, iar subvenţia de la Primărie este de 26 de lei, din respect pentru orădeni", a spus ironic Groza.

Acesta a adăugat că, în condiţiile în care preţurile la gaze sunt în continuă creştere, orădenii nu vor putea să îşi plătească facturile. Şi, în plus, proiectul propus de municipalitate rezolvă doar centrala şi magistralele 1 şi 3, nu şi reţelele 2,4, 5 şi 6, şi nici reţelele secundare. "Ca primar, voi renunţa din prima zi de mandat la acest proiect catastrofal pentru oraş", a încheiat Groza.

Soluţia termală

Întrebat cum are de gând să facă acest lucru, PDL-istul a spus că a luat în calcul toate posibilităţile reale. "Am să mă deplasez la Bruxelles, voi lua legătura cu reprezentanţii României la Comunitatea Europeană şi am să le deschid ochii, că acest proiect este prost pentru Oradea, şi am să propun alternative, din surse pe care le are la dispoziţie municipiul Oradea şi un proiect pe care îl voi demara cu acordul orădenilor", a răspuns Groza.

Cu privire la studiile care atestă că zăcământul de apă geotermală din Oradea nu ar putea contribui decât cu maxim 20% la încălzirea oraşului, Groza a spus că nu sunt adevărate, afirmând că, din câte ştie el, procentul este de peste 50%. "S-a forţat nota cu CET-ul pe gaz. Astăzi, Oradea stă pe un bazin de apă de geotermală, e al treilea zăcământ ca mărime din Europa. O spun specialiştii islandezi, nu o spun eu. E păcat să nu valorificăm acest zăcământ", a spus Groza.

Întrebat, concret, în ce constă proiectul său, Mihai Groza a spus că îl va prezenta în următoarele conferinţe de presă, lăsând să se înţeleagă că va opta pentru un sistem de încălzire pe apă geotermală şi spunând că, pe varianta sa, preţul la gigacalorie va scădea drastic, chiar sub jumătate.