Fost viceprimar şi primar, Mihai Groza afirmă că Oradea se îndreaptă într-o direcţie greşită. Candidatul PDL spune că va îndrepta lucrurile prin renunţarea la proiectul CET-ului pe gaz, trecerea întregii termoficări a oraşului pe apă geotermală şi rezilierea contractului cu RER Ecologic.

Groza promite, de asemenea, înjumătăţirea preţului gigacaloriei, eliminarea taxelor de parcare şi eutanasierea câinilor vagabonzi.

- Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales primar?

- Am nevoie de două săptămâni pentru a evalua situaţia. Voi renunţa la proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare pe gaz, fiind unul foarte scump, atât pentru oraş, cât şi pentru utilizatori. Prioritară va fi promovarea proiectului de producere a energiei termice din energie geotermală, proiect care poate fi susţinut prin finanţări europene nerambursabile. De precizat că rezervele exploatabile de căldură geotermală din perimetrul Oradea, Borş şi Sântandrei asigură peste 80% din necesarul de energie termică a oraşului. Am în vedere de asemenea, evaluarea proiectelor abandonate şi continuarea proiectelor bune.

- Cine sunt cei doi viceprimari cu care aţi dori să lucraţi?

- Administrarea unui oraş cum este Oradea nu e atât o ambiţie politică sau doctrinară, cât o strategie care să aibă drept finalitate binele public văzut ca satisfacţie a vieţii de zi cu zi a comunităţii, a fiecărui cetăţean. Ar fi de dorit ca structura executivă a municipalităţii să reprezinte paleta cea mai largă a consilierilor locali. Actul de administrare ar fi foarte eficient în următorii 4 ani dacă eu, ca primar, aş fi secondat de doi viceprimari provenind de la UDMR şi USL.

- Ce măsuri preconizaţi pentru încurajarea dezvoltării economice? Cum veţi încuraja crearea a noi locuri de muncă? Ce politică fiscală intenţionaţi să adoptaţi?

- Strategia de dezvoltare a oraşului se va realiza la nivelul de zonă metropolitană în colaborare cu mediul de afaceri privat. Chiar şi parcurile industriale vor fi gestionate de mediul privat prin accesarea fondurilor UE. Politicile fiscale se vor regăsi în structura strategiei realizate la nivelul zonei metropolitane, convenite cu mediul de afaceri.

Directori la examen

- Ce schimbări intenţionaţi să faceţi la societăţile din subordinea Primăriei?

-Toate societăţile comerciale subordonate Consiliului Local şi care realizează servicii publice pentru cetăţean vor fi optimizate din punct de vedere organizatoric şi economic, pentru a-şi reduce tarifele aplicate. Voi reevalua managementul, prin aplicarea unui sistem de monitorizare şi evaluare a performanţelor.

- Cum veţi stimula reabilitarea faţadelor?

- Pentru toate clădirile declarate monument istoric voi face un program de reabilitare şi reparare pe o perioada rezonabilă de timp, indiferent în proprietatea cui se găseşte acel patrimoniu. Reabilitarea acestor clădiri va deveni un proiect al oraşului, iar executarea şi finanţarea acestor lucrări va fi garantată de către municipalitate. În acest sens, mă gândesc la un parteneriat între Consiliul Local şi băncile care vor finanţa executarea lucrărilor, în care oraşul devine garantul finanţării şi gestionării proiectului. Pentru familiile cu venituri mici vom asigura şi o asistenţă socială pentru susţinerea acestor costuri de reabilitare si reparare.

- Ce veţi face pentru a scoate oraşul din apatia duminicală? Cum gândiţi stimularea turismului? Are nevoie oraşul de un brand şi care ar fi acela?

- Văd promovarea unui parteneriat între municipalitate şi centre de shopping şi divertisment (Lotus, Era Park, Oradea Shopping City etc.) pentru încurajarea evenimentelor culturale şi muzicale. O altă soluţie ar fi implicarea în festivaluri şi evenimente de televiziune de genul "Orădenii au talent!". Turismul presupune, înainte de a promova Oradea ca ofertă, investiţii şi preocupare pentru servicii şi agrement. Avem puncte valoroase de pornire: Cetatea, centrul istoric, muzeele, Băile Felix şi 1 Mai. Taxele plătite de locaţiile hoteliere în Oradea către Primărie vor fi anulate, pentru a permite proprietarilor să investească în servicii de calitate şi să aplice tarife mai atrăgătoare pentru cei interesaţi. Brandul oraşului trebuie regăsit într-un cadru armonios de curăţenie şi peisajul mai mult decât plăcut dat de culoarea clădirilor reabilitate.

50% reducere la gigacalorie

- Cum veţi rezolva problema termoficării şi a utilizării celorlalte resurse: cărbune, apă geotermală?

- Oraşul nu îşi permite financiar să realizeze investiţii paralele în obţinerea de energie termică. Orice investiţie suplimentară în ape geotermale sau cărbune, când ai un proiect de reabilitare atât de scump pe gaz, face ca energia termică obţinută, chiar şi în cogenerare, să fie mai costisitoare, pentru că preţul la gaze va creşte exponenţial. În acest sens (motivat de studiile pertinente ale specialiştilor) susţin că trebuie să realizăm un proiect durabil şi integrat pe energii regenerabile şi care produce energie verde, cu scopul diminuării cu 50 % a facturii la încălzire.

- Ce măsuri veţi lua pentru îmbunătăţirea serviciilor de salubritate şi apariţia de noi zone verzi?

- Pentru realizarea serviciului de salubrizare, sunt necesare: rezilierea contractului cu actualul operator, pe fondul nemulţumirii populaţiei, împărţirea oraşului în două zone de lucru, respectiv malul drept şi cel stâng al Crişului Repede, şi concesionarea către doi operatori specializaţi, care vor lucra în condiţii de concurenţă reală, cu respectarea graficelor convenite prin contract. Observaţiile cetăţenilor la calitatea lucrărilor vor fi criterii de plată către operatori. În ce priveşte zonele verzi, ele se vor realiza după criterii stabilite prin regulament.

- Care sunt soluţiile dvs. pentru împuţinarea câinilor comunitari?

- Eutanasierea ar fi singura soluţie pentru rezolvarea disconfortului creat de câinii comunitari.

- Ce veţi face pentru a reduce fenomenul vandalizării mobilierului urban?

- Voi decreta toleranţă zero pentru vandali! În acţiune trebuie să fie poliţiştii comunitari, dar şi fiecare orădean căruia îi pasă de oraşul şi confortul său. În plus, trebuie să folosim mijloacele moderne - sistemele video de supraveghere.

- Aveţi soluţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi fluidizarea traficului? Dar pentru transportul în comun şi încurajarea utilizării mersului pe bicicletă?

- Pe lângă resursele din bugetul local, voi întocmi documentaţii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile pe programul operaţional adecvat şi chiar obţinerea de împrumuturi pe termen lung cu destinaţie de reabilitare străzi, astfel ca în următorii trei ani toate străzile să fie modernizate. Voi identifica împreună cu Poliţia Rutieră varianta logică pentru îndreptarea erorii create în zona "turbogiraţiei". Voi încuraja mersul pe bicicletă, realizând şi infrastructura necesară. Transportul în comun: achiziţia de tramvaie şi infrastructură necesară prin accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru acest gen de investiţii.

Parcări fără taxă

- Cum veţi gestiona problema parcărilor publice şi a celor la domiciliu?

- Voi anula taxa de parcare la domiciliu, care va rămâne doar la cererea rezidenţilor din cartiere, şi cea de pe străzi. Voi anula parcarea cu plată în zona Universităţii. De asemenea, la plata impozitului se va elibera o vignetă valabilă în tot timpul anului pentru parcările cu plată din zonele centrale. Cotă parte din valoarea vignetei se va regăsi în impozit, dar asta nu înseamnă că impozitele vor creşte.

- Cum puteţi contribui la modernizarea Aeroportului şi punerea lui în circuitul internaţional?

- Împreună cu Consiliul Judeţean vom face demersurile necesare pentru obţinerea fondurilor europene nerambursabile necesare modernizării în urma depunerii aplicaţiei de finanţare. Pentru realizarea acestui proiect vom face o asociere între cele două instituţii.

- Ce relaţie vedeţi între municipalitate şi Universitate? Ce politică aveţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din grădiniţe şi şcoli?

- Împreună cu Universitatea vom depune o aplicaţie pe fonduri europene în vederea construirii în noul parc industrial a unei infrastructuri de cercetare şi dezvoltare, între universitate şi firmele din acel parc. În ce priveşte accesul neîngrădit al copiilor la creşe, grădiniţe şi şcoli voi reabilita, moderniza şi construi infrastructura necesară în acest sens. Este una din cele mai importante competenţe exclusive ale comunităţii locale.

- Ce credeţi că mai aveţi de făcut în ce priveşte administrarea spitalelor?

- Trecerea Spitalului Judeţean în administrarea Consiliului Judeţean, ca oraşul să se ocupe de finanţarea exclusivă a Spitalului Clinic Municipal, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale şi de sănătate. Un buget local nu poate susţine nici teoretic două unităţi sanitare de asemenea amplitudine, mai ales într-un domeniu subfinanţat la nivel naţional cum este cel sanitar.

Strategie de dezvoltare unitară

- Cum veţi trata problema persoanelor fără locuinţe şi a cerşetoriei?

- La Oradea s-au făcut paşi mari înainte în chestiunile care ţin de protecţia socială a persoanelor defavorizate, inclusiv a celor fără locuinţă. Există deja un azil de noapte a cărui capacitate poate fi extinsă, dar şi suprafeţe locative în căminele sociale ale municipalităţii. Sistemul trebuie administrat cu atenţie şi responsabilitate, astfel încât de aceste resurse să beneficieze cei care sunt în nevoi. Într-o lume în plină recesiune, construirea de locuinţe sociale adecvate acestor categorii de persoane este mai mult decât necesară.

- Cum veţi rezolva problema mirosurilor pestilenţiale din cartierul Ioşia?

- Instituţiile abilitate în păstrarea unui mediu sănătos să impună aplicarea legii.

- Ce aţi schimba în felul în care este condus oraşul acum?

- În primul rând, relaţia cu cetăţeanul. Apoi, nu există o abordare unitară şi solidară la nivelul instituţiilor abilitate în ce priveşte strategia de dezvoltare a judeţului şi implicit a municipiului Oradea. Aceste instituţii lucrează în interiorul lor, fără o coordonare unitară pentru dezvoltarea regiunii.

- Poate fi mărită transparenţa structurilor municipale şi, dacă da, în ce fel?

- Publicarea pe site-ul PMO a contractelor de achiziţii publice şi a rapoartelor procedurii de atribuire poate da mai multe informaţii utile cetăţenilor. De asemenea, s-ar cere televizarea şi difuzarea în sistem online a şedinţelor de Consiliu, dar şi a manifestărilor civice aflate pe agenda Primăriei.